Mijenja pravila
0

Škoda predstavila Elroq: Prvi kompaktni električni SUV

Klix.ba
Potpuno novi Elroq je najnoviji dodatak Škodinoj rastućoj porodici električnih modela, a kojoj će se priključivati ​​i razne nove modeli u narednim godinama. Kompaktni SUV je električna alternativa Karoq-u, a zanimljivo je da električni Elroq na nekim tržištima nudi uporedive cijene sa benzinskim ili dizelskim Karoqom.

Dizajniran i opremljen u maniru najboljih kompaktnih SUV-ova, zahvaljujući svojim kompaktnim dimenzijama, prostranoj unutrašnjosti i voznim karakteristikama Elroq cilja u samo srce ovog popularnog segmenta, a za još više upotrebljivosti 2025. godine stiže i verzija sa pogonom na sve točkove.

Dizajn Elroqa definisan je prepoznatljivim oblikom i čistim linijama, što ga čini prvim Škodinim modelom koji je usvojio novi moderni Solid dizajnerski jezik. Gledajući tradicionalne elemente Škodinog dizajna iz potpuno nove perspektive, sjajna crna Tech-Deck maska zamjenjuje tipičnu Škodinu masku, dok još uvijek upućuje na poznate Škodine linije. Novi prednji dio karakterizira i robustan prednji branik sa umetkom od tamnog hroma kojeg smo vidjeli na novom Kodiaqu, dok je poznata i "four eye" grafika prednjih svjetala.

Elroq je takođe prvi model koji ima Škoda natpis i na haubi i na volanu, a ujedno se može pohvaliti izuzetno aerodinamičnom karoserijom sa koeficijentom otpora zraka od samo 0,26. To je postignuto nizom inovativnih elemenata dizajna koji omogućavaju i najveću brzinu od 180 km/h.

Škoda Elroq je dostupna s tri različite veličine baterija i pogonskih sklopova. Snage počinju od 125 kW za početni model Elroq 50. Elroq 85x ima dodatni motor na prednjoj osovini za pogon na sva četiri točka. Elroq 85 može postići maksimalni domet od više od 560 kilometara u WLTP ciklusu.

Brzine punjenja do 175 kW na DC stanicama za brzo punjenje omogućavaju da se baterija od 82 kWh Elroq 85x i Elroq 85 sa zadnjim pogonom napune od 10 do 80 posto za 28 minuta. Manje baterije Elroq 50 i Elroq 60 sa zadnjim pogonom mogu se puniti još brže, za 25 minuta ili manje.

Elroq pruža izdašnu količinu prostora unutra. Ovo uključuje najveći prtljažnik u svom segmentu sa zapreminom od 470 litara (do 1.580 litara sa oborenim zadnjim sjedištima). 13" infotainment ekran sa još intuitivnijim korisničkim interfejsom dolazi kao standard.

Design Selections koristi brojne inovativne održive unutrašnje materijale. Tu su i nove Simply Clever karakteristike, među kojima su pametni pretinci koji nude 48 litara kapaciteta za skladištenje i mrežu za odlaganje za kabl za punjenje ispod police za pakete. Širok spektar intuitivnih funkcija povezivanja, napredni sistemi pomoći i do devet zračnih jastuka obezbjeđuju vrhunski komfor u vožnji i najviši nivo aktivne i pasivne sigurnosti.

Škoda Auto će otvoriti konfigurator i prihvatiti prednarudžbe za novi Elroq na ključnim evropskim tržištima 2. oktobra ove godine, a uskoro će uslijediti i druga tržišta. Pored varijanti Elroq 50 i Elroq 85, ograničeno i posebno brendirano First Edition izdanje biće dostupno pri lansiranju. Cijene za potpuno novu Škodu Elroq počinju od oko 33.000 eura širom Evrope.