"Najavljuje" snažniji RS
14

Škoda Superb Sportline ima sportski izgled, ali ne i više snage

D. B.
Škoda je proširila svoju ponudu novog flagshipa Superb tako što je dodala Sportline verziju.

Superb Sportline je dostupan u Hatch (liftback) i Combi (karavan) karoserijskoj izvedbi, posjeduje blage vizuelne promjene, nove felge, niži ovjes i bogatu opremu, ali uprkos sportskom izgledu i dalje nudi standardne pogonske opcije, tako da je povećanje snage rezervisano za Superb RS.

Škoda u ponudi ima Sportline verzije većine svojih modela, tako da Superb Sportline nije iznenađenje. Nova verzija modela služi kao sportska alternativa luksuznoj verziji Laurin & Klement sa sličnom konfiguracijom visokih specifikacija.

Eksterijer je prepoznatljiv po crnim proširenjima branika, što prate pragovi i stražnji difuzor. Svi hromirani dijelovi su zamijenjeni crnim metalik detaljima, stakla su zatamnjena, a tu su i Sportline oznake.

Standardni 18-inčni set felgi u antracit boji zamijenjen je atraktivnijim 19-inčnim Torcular felgama, a moguće je dobiti i 19-inčne Aniara felge s aerodinamičnim poklopcima. Model je opremljen i LED Matrix prednjim te LED stražnjim svjetlima s dinamičnim pokazivačima smjera.

U unutrašnjosti su sportska sjedišta s integrisanim naslonima za glavu te funkcijom masaže, a opciono je moguće dobiti ergonomska sportska sjedišta s elektronskim podešavanjem te funkcijom grijanja i ventilacije, koja imaju AGR certifikat. Tamna tema se nastavlja Microsuede presvlakama i presvlakama od umjetne kože, crnim stropom i umecima u stilu karbona na armaturnoj ploči i panelima vrata. Tu su i papučice od nehrđajućeg čelika te Sportline oznaka na upravljaču.

Superb Sportline ima dugu listu standardne opreme, koja uključuje 10-inčni Virtual Cockpit s grafikama specifičnim za verziju modela, kao i 13-inčni infotainment ekran, ambijentalno osvjetljenje i laminirano staklo za bolju zvučnu izolaciju.

Osim boljeg izgleda, Superb Sportline je dobio sportski ovjes te je niži za 15 mm u odnosu na standardni model. Posjeduje standardno progresivno upravljanje te opcioni dinamički sistem kontrole šasije.

Superb Sportline je dostupan sa svim pogonskim opcijama. Kada je opremljen ulaznim 1,5-litarskim eTSI mHEV i 2,0-litarskim TDI motorom, na raspolaganju ima 150 KS, dok najsnažnija 2,0-litarska TSI benzinska verzija isporučuje 265 KS.

Špekuliše se da Škoda radi na flagshipu Superb RS visokih performansi, koji bi mogao dobiti snažniji plug-in hibridni pogon.