Samo 100 primjeraka
33

Toyota predstavila još jedno posebno izdanje modela Supra

E. L.
Toyotin šareni podsjetnik na trkaću Supru GT4 koja je do sada napravljena u 100 primjeraka krije se iza naziva GR Supra GT4 100th Edition Tribute i nudit će se samo kupcima u Evropi.

Prošlo je skoro pet godina od premijernog predstavljanja pete generacije Supre koja čini japanski dio zajedničkog projekta u kojem je i mehanikom srodni BMW-ov Roadster Z4.

Prije najavljene verzije najsnažnije Supre GRMN koja bi na scenu trebala stići naredne godine, što će vjerovatno biti i „odjavna špica“ za dugo čekani japanski dvosjed, u Toyoti su za potencijalne kupce Supre pripremili još jedno brojčano ograničeno izdanje s kojim žele podsjetiti na trkaću verziju GT4 Evo koju je njihov odjel Gazoo Racing do sada napravio u 100 primjeraka.

Iako karoserija u „ratnim bojama“ na prvi pogled sugeriše drugačije, GR Supra GT4 100th Edition Tribute koja je zasnovana na olakšanoj verziji standardne Supre može se koristiti i na javnim cestama, a pokreće je BMW-ov redni trolitarski biturbo motor čiji se potencijal na zadnju osovinu prenosi posredstvom ručnog 6-stepenog mjenjača.

Smanjenju mase doprinijelo je korištenje ultralaganih felgi Protrack One, Milltekovog ispušnog sistema i karbona od kojeg je napravljeno nekoliko karoserijskih komponenti, a zanimljivo je da iza novog prednjeg usmjerivača zraka stoji njemačka tuning kompanija AC Schnitzer. Elementi ovjesa i podesivi amortizeri s kojima je podnica automobila bliža podlozi za 35 milimetara stigli su iz kompanije Bilstein.

Toyota će Supru GT4 100th Edition Tribute ponuditi u 100 primjeraka samo kupcima u Evropi, a za šareni podsjetnik na Toyotine trkaće aktivnosti treba izdvojiti 68.900 eura.