Dodatne pogonske opcije
35

Volkswagen predstavio novi Transporter i Caravelle: Bolji u svakom smislu

D. B.
Volkswagen je na sajmu u Hannoveru predstavio potpuno redizajnirani Transporter, tako da posjetioci imaju priliku do 22. septembra da vide sedmu generaciju najuspješnije linije komercijalnih vozila njemačkog brenda.

Transporter je unaprijeđen u svakom segmentu, nudi više prostora, može primiti više tereta, povećana je maksimalna težina prikolice te je poboljšana ekonomska efikasnost. Model je opremljen najmodernijim pomoćnim sistemima koji garantuju veću sigurnost, kokpit je dobro osmišljen, a elementi kontrola čine svakodnevni posao lakši.

Isto važi i za model Caravelle, Volkswagenov kombi s devet sjedišta.

Prvi put u historiji modela Transporter i Caravelle, ova višenamjenska vozila su dostupna i s plug-in hibridnim te električnim pogonom, koji predstavljaju alternativu nizu turbodizelskih motora. "Čist" dizajn novih kombija je "osvježavajuće nov", ali ipak jasno slijedi stil njihovih legendarnih prethodnika.

Predstavljanjem sljedeće generacije Transportera, Volkswagen komercijalna vozila konačno implementira svoju strategiju u kojoj nudi "pravi Bulli za svakog kupca". Kada je prvi Transporter predstavljen 1949. godine, niko nije mogao ni zamisliti da će ovaj T1 postati pokretačka snaga njemačkog ekonomskog čuda u to vrijeme te da će se razviti u veoma uspješnu porodicu modela. Danas, 75 godina kasnije, Bulli je i dalje prisutan na sajmovima. Ponuda modela Bulli (2024) sastoji se od novog Transportera, Multivana i ID. Buzza. Linija Transportera sastoji se od komercijalnih vozila i serije Caravelle.

Multivan je porodica porodičnih rekreativnih i poslovnih kombija, koja je lansirana kao redizajnirani California kamper. ID. Buzz i ID. Buzz Cargo komercijalna verzija su prve električne ikone. Transporter, Multivan i ID. Buzz, sedma generacija Bullija, trenutno formiraju najširu ponudu modela u svojoj klasi na tržištu.

Volkswagen komercijalna vozila nudi novi Transporter kao dostavno vozilo/furgon usmjereno na prijevoz robe, dostavno vozilo "Plus" za prijevoz putnika i kombi s dvostrukom kabinom te platformskom karoserijom i dugim međuosovinskim rastojanjem. Inačice verzije za putnike i za dostavu su opciono dostupne s visokim krovom i produženim međuosovinskim rastojanjem. Caravelle s devet sjedišta dizajniran je za komercijalni prijevoz putnika, kao shuttle i minibus. Volkswagen komercijalna vozila nudi neovisni Caravelle kao osnovnu verziju, sa srednjim Life specifikacijama opreme i kao najopremljeniju Style verziju. Caravelle je dostupan i s produženim međuosovinskim rastojanjem. Transporter kao furgon i Caravelle tkaođer su dostupni u PanAmericana verziji za sve terene.

Redizajnirani kokpit modela Transporter i Caravelle predstavlja kombiinaciju digitalnog svijeta ekrana i kontrola s robusnim dugmadima, što osigurava da kontrole budu lake i sigurne za korištenje u svakoj situaciji.

Ovo također uključuje integraciju USB portova i 12V utičnica, kao i opciju dodavanja jedne, ili u slučaju plug-in hibridnih te električnih modela, do tri 230V utičnice.

Zapremina prtljažnika u furgon Transporteru sa standardnim međuosovinskim rastojanjem i krovom povećana je za više od 10 posto na 5,8 m3. U slučaju dužeg međuosovinskog rastojanja i višeg krova, zapremina se povećava na 9 m3. Maksimalna nosivost do 1,33 tone odgovara većem obimu tereta. Volkswagen je povećao i maksimalnu masu prikolice za 0,3 tone, tako da ona sada dostiže do 2,8 tona.

Što se tiče pogona, bit će dostupno sedam efikasnih verzija. Prvi put ponuda uključuje tri turbodizelska motora, plug-in hibridni (eHybrid) i tri električna pogona (e-Transporter i e-Caravelle). TDI motori razvijaju 110, 150 i 170 KS. Motor sa 150 KS je uvijek uparen sa osmostepenim automatskim mjenjačem, a koji se može dobiti i u kombinaciji s motorom od 150 KS kao alternativa 6-stepenom manuelnom mjenjaču. TDI modeli od 150 KS i snažniji se mogu naručiti s 4MOTION pogonom na sva četiri točka. Plug-in hibrid koji isporučuje 232 KS kombinovan je s automatskim mjenjačem (eHybrid). Modeli e-Transporter i e-Caravelle dolaze u verzijama snage 136, 218 i 286 KS. Kapacitet baterije iznosi 64 kWh.