Vozi karting i motocikle
196

Petogodišnji Zayn u Lamborghini Revueltu dostigao brzinu od 312 km/h

D. B.
Nizozemski vozač Max Verstappen je 2015. godine ispisao historiju autosporta kada se počeo takmičiti u Formuli 1 sa samo 17 godina, a čini se da sličnim putem ide i petogodišnji dječak iz Turske Zayn Sofuoglu.

Zayn nije nepoznat u svijetu automobila, jer je početkom prošle godine privukao pažnju nakon viralnog snimka na kojem pravi "krofne" u Ferrariju SF90 Stradale. Od tada je nastavio svoje avanture, kako na dva, tako i na četiri točka, a sada se našao za upravljačem Lamborghini Revuelta s moćnim plug-in hibridnim pogonom.

Sofuoglu se smjestio u dječije sjedište, a papučice gasa i kočnice su produžene kako bi ih mogao dohvatiti. Njegov otac je sjedio pored njega dok je ovaj petogodišnjak jurio Lamborghinijem brzinom do 312 km/h na praznoj pisti.

Ovo ne znači da je vozio brže od svih svojih vršnjaka, nego i da je vozio automobil brže nego što će većina odraslih vozača.

Na kraju vožnje je Zayn "zapalio gume" i napravio nekoliko "krofni" uz fenomenalan zvuk moćnog 6,5-litarskog atmosferskog V12 motora.

Zaynov otac je nekadašnji profesionalni motociklist Kenan Sofuoglu, koji je osvojio pet titula u Supersport World Championshipu te upisao 43 pobjede i 84 podijuma. Godine 2010. i 2011. se takmičio u Moto2 seriji, no do MotoGP-a nije uspio doći.

Jedno je sigurno, svoju ljubav prema autosportu je prenio na sina, koji već ima uspjehe u karting i motociklističkim utrkama, a također je sjajan na skijama i snowboardu.