Proizveden 1998. godine
33

"Posljednji" zrakom hlađeni Porsche 911 Turbo prodan za 818.000 dolara

D. B.
Prošlo je 26 godina otkako je posljednji zrakom hlađeni Porsche 911 sišao s proizvodne trake, a entuzijasti su doslovno zaljubljeni u 911-ke iz ove ere te pričaju hvalospojeve o njima. Sada je na aukciji prodan posljednji primjerak koji je napustio fabriku, a cijena je vrtoglava.

Riječ je o Porscheu 911 Turbo Coupe iz 1998. godine, preciznije, ovaj 993 je s proizvodne trake sišao 27. marta 1998. godine, samo četiri dana prije planiranog okončanja proizvodnje modela sa zračnim hlađenjem.

Iako nije riječ o posljednjem proizvedenom zrakom hlađenom Porscheu, jer tu čast ima Carrera 4S koja je prodana Jerryju Seinfeldu, ovaj model je bio ipak posljednji koji je napustio fabriku.

Nakon što je proizveden, ovaj Turbo je poslan u Porscheov ekskluzivni Sonderwunsch odjel, gdje je uslijedila šestomjesečna transformacija koja je uključivala brojne detalje. Automobil je još poželjniji zbog rijetke WLS 2 nadogradnje, kojom je snaga motora povećana na 450 KS.

Paket uključuje ukrućenje muldi, dva završetka izduvnog sistema, dodatni hladnjak ulja, kao i impresivni rezervoar goriva od 92 litra.

Eksperti u Sonderwunschu su unutrašnjost presvukli u Night plavu kožu, dok je instrument tabla urađena u plavoj boji. Armaturnu ploču krasi pločica s natpisom "In Memoriam Prof. Ferry Porsche" koja daje dašak nostalgije, dok bočni pragovi ponosno ističu frazu "The Last Waltz".

Automobil je prvobitnom vlasniku isporučen 5. septembra 1998. godine uz pismo koje potvrđuje da je riječ o posljednjem zrakom hlađenom modelu 911 koji je napustio fabriku.

Automobil je na aukciji prodan za 818.000 dolara, ali je to daleko od rekordne sume. Taj rekord drži 993 Turbo Classic Series "Project Gold", koji je na dobrotvornoj aukciji prodan za 3.415.000 dolara.