Tržište novih automobila
34

Povratak otpisanog: Električni Tesla Model Y bio je najprodavaniji automobil u septembru u Evropi

A. M.
Jesen je bila u znaku popularnog električnog bestsellera. Najprodavaniji auto u Evropi prošli mjesec bio je Model Y, s 28.680 prodatih primjeraka, što je iznenađujući podatak nakon opšteg sivila za električne automobile ove godine. Međutim, Dacia Sandero ostaje na vrhu ukupne evropske prodaje ove godine.

Oporavak tržišta električnih vozila teče jako sporo. Unatoč otežavajućem periodu za baterijska vozila, kupci i dalje najviše vjeruju Tesli.

Shodno takvom raspoloženju, Model Y, pored toga što je u prvom jesenjem mjesecu bio najtraženiji električni automobil, on je istovremeno bio i najprodavaniji model u Evropi u septembru. Može se reći, bio je to svojevrsni povratak otpisanog, s obzirom da je Model Y bio najprodavaniji automobil evropskog, ali i svjetskog tržišta lani.

Tako su kupci u septembru registrovali čak 28.680 primjeraka Modela Y. To je izvanredan rezultat, s obzirom da se na drugoj poziciji septembarske prodaje, sa skoro 8.000 isporuka manje, našao Volkswagen Tiguan s 20.763 isporučenih jedinica, a pobjedničko postolje upotpunio je Renault Clio s 20.306 prodatih primjeraka.

Ukupni lider ovogodišnje prodaje u Evropi – Dacia Sandero, bio je četvrti najtraženiji automobil proteklog mjeseca. Rumunski hatchback pristupačne cijene ostaje na vrhu ukupne prodaje sa čak 203.474 prodata primjerka, što je povećanje od 16,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2023. godine.

U tom kontekstu, s razlikom većom od 38.000 primjeraka u odnosu na VW Golf i više od 41.000 u odnosu na Renault Clio, glavne konkurente za titulu najprodavanijeg automobila na kraju godine, model Dacia Sandero ima ogromne šanse da 2024. godinu završi na prvom mjestu na ljestvici prodaje u Evropi. Ako se to desi, bila bi to prva godina u Evropi da je jedan Dacia model ponio prestižnu titulu najprodavanijeg. To ćemo svakako uskoro saznati.