Nasljednica Favoritke
29

Škoda Felicia slavi 30. rođendan: Prvi model češke marke razvijen u "braku" s Volkswagenom

A. M.
Škoda obilježava 30 godina od debija modela Felicia. Ovo je bio prvi model češke marke koji je razvijen u saradnji s Volkswagenom.
U oktobru 1994. Škoda je lansirala model koji je označio početak nove ere za češku marku. Taj model je bila Felicia, prvi model razvijen zajedno s Volkswagenom, tri godine nakon što je Škoda postala dio njemačke grupe.

Škoda Felicia je bio model subkompaktne klase koji je zamijenio stari Favorit, posljednji model koji je Škoda lansirala tokom komunističkog perioda.

Dizajn Škode Felicia bio je blizak starom Favoritu, a novi model je porastao u svim smjerovima. Felicia je bila 40 milimetara duža i 15 milimetara šira od Favorita.

U prvoj godini proizvodnje, Felicia je dobila 1,3-litarski benzinski motor, dostupan u dvije verzije, sa 54 i 68 konjskih snaga. Već 1995. godine dobila snažniji 1,6-litarski motor, koji je razvio Volkswagen, koji je isporučivao 75 konjskih snaga. Također, tada je lansiran i atmosferski 1,9-litarski Volkswagenov dizel motor sa 64 KS.

U početku je Felicia bila dostupna samo s jednim tipom karoserije i to kao petovratni hatchback. U junu 1995. godine lansirana je Combi varijanta, a u augustu iste godine predstavljene su dvije komercijalne varijante: Pickup i Vanplus. Na osnovu Pickup varijante proizvedeno je više od 4.000 primjeraka verzije Škoda Felicia Fun, pickupa dizajniranog za aktivnosti na otvorenom.

Škoda Felicia je bila prvi model marke koji je bio opremljen sistemima kao što su: ABS, četiri zračna jastuka, servo upravljač, klima uređaj, putni računar, grijanje prednjih sjedišta i kožne presvlake. Felicia je 1994. godine proglašena automobilom godine u Češkoj.

U februaru 1998. Škoda Felicia je osvježena, a redizajn je u ruhu donio prednju masku prenesenu sa Octavije. Uz novi dizajn, Felicia facelift je produžen za 28 milimetara (32 milimetra u slučaju Combi varijante), a uključene su i nove opcije opreme, kao i nove boje.

Škoda Felicia se proizvodila između 1994. i 2001. godine. Na kraju, nakon osam godina proizvodnje, Čehinja je proizvedena u više od 1,4 miliona jedinica.