Samo 100 primjeraka
19

Škoda predstavila Fabiju Rally2 Limited Edition, košta 30.900 eura

D. B.
Četvrta generacija Škodinog modela Fabia nikad nije dobila snažniju verziju koja bi bila ekvivalent usko povezanom Volkswagen Polu GTI osim što je poslužila kao baza za reli automobil. Međutim, ova "divlja kreacija" je sada poslužila kao inspiracija za model Fabia Rally2, koji predstavlja ograničenu verziju subkompaktnog hatchbacka namijenjenu španskom tržištu.

Škoda Fabia Rally2 je opremljena poboljšanjima iz kompanije ABT Sportsline, a dizajnirana je u čast Josea Antona "Cohetea" Suareza, reli vozača koji je osvojio španski šampionat S-CER 2021. i 2023. godine. Fabia Rally2 ima više snage te je zapravo najsnažnija verzija češkog superminija.

Ispod haube se nalazi 1,5-litarski TSI četverocilindrični motor, koji je tuniran na 190 KS i 290 Nm obrtnog momenta. Riječ je o povećanju za 40 KS i 40 Nm u poređenju s fabričkom verzijom, a za to zasluge ima ABT Sportsline. Snaga se prenosi na prednje točkove isključivo preko sedmostepenog DSG mjenjača.

Osim povećanja snage, Fabia Rally ima i sportsku šasiju, spuštena je za 15 mm i "kotrlja" se na novom setu crnih 17-inčnih OZ Racing Superturismo WRC felgi na kojima su Michelin Pilot Sport 5 gume.

Široki body kit reli automobila nije prisutan u ovom slučaju, no ipak se od ostatka ponude razlikuje po nekoliko sportskih detalja. Prije svega je to Mamba zelena boja, koja je obično rezervisana za Škodine RS modele. Pored toga, ova živahna nijansa krasi i Fabiju RS Rally2, koju voze Jose Antonio Suarez i Alberto Iglesias Pin u S-CER šampionatu.

Ostale reference na autosport uključuju stražnji spojler, kao i mat crne stražnje blatarice. ABT-ov logotip krasi prednje blatobrane, dok se oznake Rally2 i Cohete Suarez nalaze na vratima prtljažnika. Također, lovor na stražnjem stubu označava pobjede u pomenutom takmičenju.

Što se tiče unutrašnjosti, sjedišta imaju crne presvlake, ispred vozača je sportski upravljač s lopaticama za promjenu stepena prijenosa, tu je i Rally2 oznaka te numerisana pločica koja sadrži potpis vozača.

"Ovo je za mene velika čast, veoma sam uzbuđen. Škoda je stavila moje ime na unikatan model, koji je 'replika' automobila s kojim se takmičimo te proslavlja pobjede koje smo uz mnogo truda ostvarili u šampionatu. Ovo je bez sumnje sjajna inicijativa da se ponovi pobjeda ove sezone u kategoriji vozača i proizvođača", izjavio je Suarez.

Škoda Fabia Rally2 bit će proizvedena u 100 primjeraka, a svi su rezervisani za špansko tržište. Ovo je ujedno i najskuplja Fabia dosad s cijenom od 30.900 eura. Prvi kupci će dobiti priliku da se voze sa Suarezom u Fabiji RS Rally2 na posebnom događaju.