Problemi u SAD
0

Stellantis ima previše neprodatih automobila

Klix.ba
Stellantis, automobilska grupacija koji pod svojim okriljem ima čak 13 marki, ima probleme u SAD-u.. Pored pada profita i pada cijena dionica, kompanija je sada priznala da se suočava sa prenatrpanim zalihama i lagerima kod više svojih marki.

Prodaja Stellantisa u SAD-u je pala za 16% u prvoj polovini godine, a neki od Stellantisovih ključnih brendova trpe velike udare. Prodaja Jeepova je pala za 9%, Ram je pao za 26%, Chrysler za 8%, a Dodge je također pao za 16%. Sa slabljenjem potražnje, Stellantis se nalazi u problemu i sa puno neprodatih vozila na lagerima.

Da bi rasteretila svoje zalihe, kompanija planira ponuditi veće popuste na modele iz 2024. i stariji inventar. Osim toga, Stellantis smanjuje isporuke američkim dilerima za 200.000 vozila u drugoj polovini 2024. godine, udvostručujući svoje početne projekcije smanjenja.

Okrivljujući za ovaj pad "pogoršanje situacije u globalnoj industriji", Stellantis također osjeća i pritisak rastuće konkurencije, posebno kineskih proizvođača automobila. CarEdge analiza otkriva lošu sliku: Alfa Romeo Giulia je trenutno najsporije prodavani automobil u SAD-u, te se nalazi na lotovima sa zalihama od 617 dana od septembra. Za petama su mu Alfa Romeo Stelvio (456 dana), Fiat 500e (454 dana), Jeep Renegade (332 dana), Grand Wagoneer L (327 dana) i Dodge Hornet (323 dana).

Iako je ovo loša vijest za Stellantis, vrijeme je za lovce na povoljne cijene na ovim modelima, a još nije poznato da li bi slično problemi mogli zadesiti ostale grupacije, te se "preliti" i na ostatak svijeta.