Cijena od 79.890 eura
0

Šveđani ponudili skromniju verziju SUV modela Polestar 3 sa autonomijom od 650 kilometara

A. M.
U Švedskoj su već krenule isporuke baterijskog modela Polestar 3 s jačim i skupljim specifikacijama. Međutim, u međuvremenu je u ponudu ubačena početna verzija s 299 konjskih snaga i 650 kilometara maksimalne autonomije.

Nakon perioda odlaganja, uspješno su počele isporuke modela Polestar 3. Prvi kupci su pozvani u sjedište kompanije u Geteborgu, u Švedskoj, gdje su preuzeli svoje automobile s Long range Dual motor specifikacijama, koje karakteriše pogon na obje osovine preko dva elektromotora s većom snagom i boljim performansama.

Istovremeno, dok Polestar ozbiljno računa na novu početnu i ujedno povoljniju izvedbu novog SUV modela. Službeno nazvan Polestar 3 Long range Single motor, opremljen je s jednim električnim motorom postavljenim na zadnju osovinu. Agregat razvija 299 konjskih snaga i 490 Nm obrtnog momenta.

Ne iznenađuje činjenica da ovaj električar postiže "stotku" za 7,8 sekundi. Međutim, ono što je je veći adut i iznenađenje jeste njegova baterija. Naime, zahvaljujući bateriji od čak 111 kWh, maksimalni domet kinesko-švedskog električara iznosi kao kod skupljih izvedbi s dva motora do 650 kilometara. Proizvođač još čeka na homologaciju da bi u potpunosti potvrdio ovu brojku.

Baterija se može puniti na brzim DC punjačima snage do 250 kW, dok je kod Dual motor verzija moguće priključiti punjač do 350 kW. U najboljem slučaju za kapacitet od 10 do 80 posto treba još uvijek dugih 30 minuta punjenja.

Nova verzija Polestar 3 se već može naručiti u Njemačkoj. Na ovom tržištu cijena kreće od poprilično visokih 79.890 eura. Na njemačkom tržištu nema subvencija, tako da je ovaj model povoljniji na drugim tržištima.