Žele ubrzati punjenje
69

Tesla upozorava vozače da ne koriste "trik" s vlažnim peškirom na punjačima

D. B.
Na internetu se može pronaći mnogo "trikova" i savjeta koji mogu pomoći vozačima da riješe problem, a jednom od njih Tesla pokušava "stati u kraj".

Riječ je o tome da vozači Teslinih automobila stavljaju vlažan ili mokar peškir na ručku Supercharger punjača s namjerom da je ohlade, kako bi se automobil brže punio tokom toplih dana kada bi snaga punjenja mogla biti ograničena.

Jedan vlasnik Modela S tvrdi da se automobil punio brzinom od 60 kW, a kada je oko ručke punjača omotao vlažan peškir, brzina punjenja se povećala na 95 kW. Također, naveden je i primjer u kojem je brzina punjenja pala sa 147 na 58 kW, da bi se pomoću mokrog peškira povećala na 119 kW.

"Miješanje" vode i struje ovdje nije u fokusu jer su Teslini punjači i portovi automobila dizajnirani da budu otporni na kišu, no problem ipak postoji.

"Stavljanje mokre tkanine na ručku Supercharger punjača ne povećava brzinu punjenja, nego ometa praćenje temperature i uzrokuje rizik od pregrijavanja i štete. Molimo, nemojte to raditi kako bi naši sistemi mogli funkcionisati na ispravan način te kako bi mogli otkriti pravi problem s punjenjem", saopćeno je iz Tesle.

Inside EVs navodi da "trik" s mokrim peškirom radi samo na starijim V2 Supercharger punjačima, jer novi već imaju hlađenu ručku. Izuzetak je Cybertruck, čiji 800-voltni sistem funkcioniše kao par 400-voltnih baterija te može zagrijati čak i hlađene ručke V3 Supercharger punjača.