Niz atraktivnih noviteta
28

Toyota GR Corolla MORIZO Edition je "specijalka" po receptu Akija Toyode

D. B.
Toyota još uvijek nije otkrila sve detalje nestrpljivo očekivanog modela GR Corolla (2023), ali je uprkos tome pokazala drugu specijalnu verziju.

Nakon brojčano ograničenog specijalnog modela Circuit, sada je stigao MORIZO. Riječ je o nadimku koji je koristio Akio Toyoda, predsjednik Toyote, kada je vozio trkaće automobile.

MORIZO se tako pridružuje specijalnim modelima GR Corolla Core Grade i Circuit Edition, čija je proizvodnja ograničena na svega 200 primjeraka za 2023. modelsku godinu. MORIZO Edition dolazi sa nizom poboljšanja performansi, što obećava veći potencijal.

Iz Toyote kažu da je GR Corolla MORIZO Edition dizajniran da ponudi specifikacije po željama Akija Toyode, tako da je po tom "receptu" nastala verzija snažnog hatchbacka fokusirana na stazu. Poznato je da će biti poznata u Windchill Pearl i mat sivoj boji.

"Standardnu" GR Corollu pokreće 1,6-litarski trocilindrični turbobenzinac koji razvija 300 KS i 370 Nm obrtnog momenta, ali u slučaju modela MORIZO Edition obrtni moment je povećan na 400 Nm.

Napravljene su i određene promjene koje su omogućile olakšavanje automobila za gotovo 45 kg u odnosu na Circuit Edition. Uklonjena su stražnja sjedišta, zvučnici u stražnjim vratima, regulator stražnjeg prozora, kompletan sklop stražnjeg brisača, a tu su sada nove lagane 18-inčne felge sa Michelin Pilot Sport Cup 2 gumama. Također, krov je napravljen od karbonskih vlakana, poklopac motora od aluminija, a od istog materijala su i paneli prednjih vrata. Također, uočljivi su i novi otvori za hlađenje kočnica.

Modificiran je i šestostepeni manuelni mjenjač kako bi se unaprijedilo ubrzanje. Specijalni model je dobio nove amortizere i specijalna podešavanja ovjesa prilagođena utrkivanju.

GR Corolla Morizo Edition ima nove crne i crvene detalje oko ručki vrata, na upravljaču i bočnim ventilacijskim otvorima. Unutrašnjost je presvučena Brin Naub antilopom, dok je obrub urađen od sintetičke kože sa crvenim šavovima. Crveni mrežasti umeci su dio sjedišta, dok je upravljač također presvučen antilopom.

Cijene i broj dostupnih automobila zasad nisu poznati.