Najpopularnija je Corolla
64

Toyota za 88 godina proizvela 300 miliona automobila

D. B.
Kompanija Toyota je za 88 godina rada uspjela proizvesti 300 miliona automobila od kojih je najpopularniji model Corolla.

Toyota je u augustu 1935. godine proizvela svoj prvi automobil, G1 pickup, koji je tehnički sklapao odjel Toyoda Automatic Loom Works. Ova originalna kompanija osnovana je 1926. godine te je proizvodila automatske razboje prije nego što je nastao odvojeni odjel za automobile 1937. godine pod imenom Toyota Motor Corporation kakvog ga poznajemo i danas. Zanimljivo, Toyota Industries i dalje proizvodi automatske razboje.

Japanski proizvođač danas slavi veoma važan trenutak u svojoj historiji. Oko 88 godina nakon što je napravljen prvi pickup, Toyota ponosno ističe da je proizvela više do 300 miliona automobila. Ta magična granica pređena je krajem septembra.

U proteklih devet decenija Toyota je proizvela nešto više od 180 miliona automobila u domaćim fabrikama, dok je gotovo 120 miliona sišlo s proizvodnih traka izvan Japana. Očekivano, Corolla je najpopularniji model sa 53,39 proizvedenih primjeraka, a ovo ime je prisutno od 1966. godine te je uzimalo različite forme, od sedana i hatchback modela do karavana i coupea, plus povremeni minivan.

Tokom 2022. godine je isporučeno 10,5 miliona primjeraka, čime je Toyota bila najprodavaniji brend u svijetu treću godinu zaredom. RAV4 je bio najpopularniji model. Toyotina ponuda raste, a špekuliše se o električnom pickupu, SUV-u i sportskom automobilu koji su u konceptnoj formi predstavljeni na Japan Mobility Showu prošlog mjeseca.