Projekt GER 800
33

Mercedes-AMG GLE Coupe nakon tretmana u Manhartu raspolaže s 800 KS

D. B.
Mercedes-AMG GLE 63 S 4Matic Coupe je prisutan na tržištu od 2020. godine, tako da bi neki vlasnici mogli osjetiti potrebu za poboljšanjima. Upravo je na tome poradio Manhart, koji je predstavio svoj novi GER 800 projekt baziran na ovom modelu.

GER 800 paket uključuje široki body kit, veće felge, glasniji izduvni sistem, niži ovjes i prilično veliko povećanje snage SUV-a visokih performansi.

AMG-ov twin-turbo 4,0-litarski V8 motor sada razvija 800 KS I 1.000 Nm obrtnog momenta zahvaljujući dodatnom električnom kompresoru, kao i poboljšanjima turbopunjača, ECU jedinice i izduvnog sistema.

Radi se o povećanju snage za 188 KS i 150 Nm obrtnog momenta u poređenju sa fabričkim modelom, kojim se GLE izjednačava s Brabusom 800 Coupe. Pored dodatne snage, GER 800 je dobio glasniji izduvni sistem s OPF-Delete Sport downpipeom i dva katalizatora s 300 ćelija.

Očekivano, eksterijer je znatno modifikovan, a karbonske komponente potpisuje TopCar Design. Oni uključuju proširenja blatobrana i umetke za prednji i stražnji branik. Coupe-SUV je dobio i produženi spojler u obliku pačijeg repa, kao i haubu s ventilacijskim otvorima.

Manhart nije zaboravio ni set žutih naljepnica, koje prave kontrast u odnosu na izloženi karbon i mat tamno zelenu karoseriju. GER 800 je dobio novi set 23-inčnih Manhart Concave One felgi u crnoj boji sa žutim detaljima. Naprijed su gume dimenzija 285/35ZR23, a nazad 325/30ZR23.

Flagship visokih performansi je već spušten fabrički, no Manhart je također poradio na ovjesu te ga spustio za dodatnih 30 mm.

Naravno, unutrašnjost je također doživjela promjene, presvučena je kožom i Alcantarom, a kontrast pravi žuti konac. Manhartove oznake se nalaze na naslonima za glavu i patosnicama, a unutrašnjost krase i brojni karbonski detalji.

Cijena modifikacija nije objavljena.