Start je bio koban
6

Unikatna Lotus Evija X završila u barijeri u Goodwoodu

D. B.
S obzirom na činjenicu da je električni hiperautomobil Lotus Evija X prije nekoliko mjeseci postavio treće vrijeme na Nurburgringu, očekivalo se da će se s lakoćom nositi sa stazom na Festivalu brzine Goodwood, no dogodio se incident.

Ovogodišnja proslava automobilizma u Goodwoodu ostat će upamćena i po nezgodi u kojoj je oštećen električni hiperautomobil Evija X. Nakon što je krenuo sa starta pokretan s četiri elektromotora, hiperautomobil se "zabio" u barijeru načinjenu od sijena.

Snimak prikazuje da dim nastao "paljenjem" guma na startu, što je uobičajeno u Goodwoodu, potom je automobil krenuo, a onda naglo skrenuo u desno i udario u barijeru. Iako se automobil kretao relativno malom brzinom i potom udario u sijeno, čini se da je prednji dio automobila ipak uništen uključujući branik i aerodinamičke dodatke.

Prošle godine je sličnu sudbinu doživio unikatni prototip visokih performansi Hyundai RN22e.

Zvanični uzrok nesreće nije poznat, no ugledni automobilski novinar Harry Metcalfe, koji je komentarisao događaj, rekao je da bi se moglo raditi o problemu s kompjuterskim softverom. To se čini mogućim jer je dovoljan i mali prekid rada jednog od četiri elektromotora da "lansira" hiperautomobil sa staze. Ipak, postoji šansa i da je vozač bio "pohlepan" prilikom pritiska na papučicu "gasa".

Kao što je poznato, Eviju X pokreću četiri elektromotora ukupne snage 2.039 KS.