Novi dizajnerski pravac
114

Volkswagen jeftinu plastiku mijenja kvalitetnom tkaninom u svojim automobilima

D. B.
Volkswagen se priprema da prestane koristiti jeftinu plastiku u unutrašnjosti svojih automobila te da je zamijeni tkaninom većeg kvaliteta, a uz to će i napraviti uštede.

Top Gear je nedavno imao priliku da razgovara sa Volkswagenovim šefom dizajna Andyjem Mindtom te šefom strategije dizajna Christianom Schreiberom o budućem pravcu brenda kada je riječ o izgledu automobila. Oni su jasno istakli da će prioritet u unutrašnjosti vozila biti funkcionalnost u odnosu na "blistavost" te su rekli da će se "poigrati sa svim dodirnim tačkama".

"Kada otvorite vrata Volkswagenovog automobila, unutrašnjost mora biti jednostavna i praktična, bez pretjeranog dekorisanja. Ovo treba važiti i za korištenje automobila, koji je napravljen da 'sarađuje' s vozačem, a ne da komplikuje stvari. Tu će biti neka iznenađenja iz nekadašnjih automobila. Npr., imat ćemo određene uzorke, posebno za GTI modele, a veoma smo zaštitnički nastrojeni prema ovakvim stvarima tako da ih nećemo koristiti za druge modele", izjavio je Schreiber.

Mindt je više govorio o posvećenosti brenda kvaliteti izrade, odnosno fokusu na kvalitetnije materijale i jednostavnije dijelove.

"Pokušat ćemo izbaciti jeftinu plastiku i umjesto nje koristiti više tkanine i tako poboljšati kvalitet, a to će nam pomoći da uštedimo novac i koristimo isto još negdje. Primjer je panel vrata sastavljen od tri dijela. Pokušat ćemo ga dizajnirati s jednim 'ostrvom' u sredini. I dalje ćemo imati ručku vrata i naslon za ruke, ali će biti izrađeni iz jednog dijela. Također, ovo će cijeli proces učiniti održivijim", kazao je on.

Govoreći o široj filozofiji dizajna, oni su izrazili želju da se razlikuju od agresivnog stila nekih konkurenata. Umjesto toga žele da budu percipirani kao "dobri momci".

"Vjerujem da većina ljudi ne žele biti najviše cool niti se žele činiti agresivnim u javnosti. Oni žele imati odijelo i dobar vanjski izgled, a uz to biti sretni i optimistični. Čemu potreba za agresivnošću? Mi želimo biti dobri momci", završio je Mindt.