Otkriveni prvi detalji
28

Xpeng P7+ stiže u oktobru s ultra efikasnim električnim pogonom

D. B.
Flota električnih automobila kompanije Xpeng raste te će uskoro uključivati model P7+.

Fotografije i detalji automobila su se pojavili na internetu zahvaljujući kineskom ministarstvu industrije i informacijskih tehnologija, dok se ranije ove sedmice direktor Xpenga pojavio u P7+ prototipu na konferenciji u gradu Hangzhou.

Vjeruje se da će P7+ služiti kao zamjena za odlazeći P7i, koji je ranije naslijedio model P7. Kao što mu ime govori, novi model je "plus-size" verzija prethodnika, dug je 5.056 mm, dok dužina još uvijek aktuelnog modela iznosi 4.888 mm. Međuosovinsko rastojanje je povećano sa 2.998 na 3.000 mm.

Xpengov najnoviji električni automobil ima elegantan i nizak profil, što će se svidjeti kupcima u Kini. Naprijed su dva mala usisnika zraka, individualna svjetla i odvojena LED dnevna svjetla spojena osvijetljenom linijom.

Oblik stražnjeg dijela je posebno interesantan, posebno jer se čini da se stražnje staklo podiže s poklopcem prtljažnika, a tu su intrigantna LED stražnja svjetla te zatamnjeni branik koji se lijepo slaže s crnim krovom i stubovima.

Tehničke specifikacije nisu potvrđene, ali se vjeruje da će Xpeng koristiti litij-željezo-fosfatnu bateriju kompanije Eve Power, koja će napajati elektromotor od 245 KS u osnovnoj, odnosno 313 KS u snažnijoj verziji. Potrošnja energije će iznositi oko 11 kWh/100 km.

Očekuje se osnovna baterija kapaciteta 60,7 kWh, dok će flagship opcija biti baterija kapaciteta 76,3 kWh. Ovi modeli bi trebali imati domet do 575, odnosno 685 kilometara.

Ključ razvoja modela P7+ je Xpengov novi Eagle Eye sistem. Ovaj samovozeći program koristi AI tehnologiju te je zasnovan na vizuelnom sistemu sličnom onom koji koristi kompanija Tesla, a nedostaje mu skupi LiDAR koji je dio drugih modela ovog brenda. Novi P7+ bi trebao biti predstavljen u oktobru.