Dva zabilježena slučaja
53

Zbog opasnosti od požara s ceste se povlači više od 140.000 električnih Mini Coopera

A. M.
Servisna kampanja je pokrenuta nakon što je otkriven problem s baterijom na električnom modelu Mini Cooper SE, koji može dovesti do požara. Pogođeno je više od 140.000 primjeraka Minija širom svijeta.

Novi MINI Cooper SE predmet je opsežne globalne kampanje opoziva u servis. Britanski proizvođač pokrenuo je ovu kampanju, koja cilja na ažuriranje softvera na više od 140.000 primjeraka subkompaktnog modela.

Podsjećamo, ovaj opoziv se odnosi samo na električnu verziju Mini Coopera, a ne na verzije s termalnim SUS motorima.

Kampanja je pokrenuta nakon što je otkriven kvar na bateriji. Konkretno, baterija nije proizvedena prema specifikacijama koje zahtijeva Mini, a to može dovesti do kvarova u bateriji ili čak u visokonaponskom sistemu. Takav kvar može dovesti do kratkog spoja koji pregrije bateriju, pa čak može dovesti i do požara.

Samo u Njemačkoj je pogođeno oko 39.000 primjeraka Mini Cooper SE. Na američkom tržištu, više od 12.500 vlasnika dobit će poziv za posjetu servisu kako bi se otklonio potencijalni problem.

Već postoje dva registrovana slučaja u kojima se Mini Cooper SE zapalio zbog ovog problema. Prvi slučaj dogodio se u SAD u oktobru 2023. Godine. Drugi slučaj dogodio se u Njemačkoj u januaru ove godine.

Popravak će se sastojati od ažuriranja softvera automobila, koji će sada uključivati dijagnostičku funkciju koja će moći da otkrije nepravilnosti u visokonaponskom sistemu i brže isprazni bateriju. Ažuriranje će biti besplatno, a Mini će slati obavještenje kupcima od 7. oktobra.