Finansijska politika
31

Nekoliko njemačkih saveznih pokrajina traže uvođenje poreza na zaslađena pića

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Vlasti nekoliko njemačkih saveznih pokrajina traže od centralne vlasti da uvede porez na zaslađena pića.
Pokrajine koje to traže su Brandenburg, Bremen, Hamburg, Meklenburg-Zapadno Pomorje, Donja Saksonija, Rajna-Palatinat, Saksonija, Tiringija i Sarska. Tvrde da proizvođači zaslađenih pića nisu ispunili obećanje da će smanjiti količinu šećera u svojim proizvodima.

Ovaj zahtjev predstavlja podršku saveznom resornom ministru Cemu Ozdemiru (stranka Zelenih). Naime, on se dugo zalaže za oporezivanje šećera. Međutim, njegov zahtjev se nije ostvario zbog toga što se tome protivi Stranka slobodnih demokrata (FDP) kao koalicioni partner Zelenih.

Prema istraživanju Tehničkog univerziteta u Minhenu, oporezivanje zaslađenih pića je učinkovito sredstvo protiv zdravstvenih problema koje uzrokuju zaslađena pića te je učinkovito finansijsko sredstvo. Osim toga, konstatovano je da bi se u Njemačkoj ovim oporezivanjem u narednih 20 godina moglo uštedjeti čak 16 milijardi eura. Razlog za to jeste što bi se mogle izbjeći kardiovaskularne bolesti i dijabetes tipa 2 te rasteretiti zdravstveni sistem.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje uvođenje posebnog poreza na zaslađena pića, i to po stopi od 20 posto. Mnoge države imaju ovu vrstu poreza, prenosi njemački taggeschau.