Komentari (27)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Ma kome smo ba duzni? :D Printaju se pare oni pricaju i vaze o nekom dugu ... :D ostavite te price za ove iz gluhe bukovice
Nisu tebi dužni jer si svakako kokuz.
Pitanje je samo, KOME se sve ovo duguje? Znači, raja otplaćiva dugove država uz neviđene kamate. Da Bog da se ucrvali kamato-žderači.
Sto ne kupiš obveznice pa će tebi dugovati?
Zato je litar maslinovog djevicanskog ulja 40KM, oni koji ih beru nisu dobili vecu platu.
nije nego ne mogu naci djevice da beru te masline hahahahah
Monetarna politika je najveca prevara covjecanstva od postanka svijeta, ljudi naprintaju komade papira i sa njim mozes da kupis sve sto pozelis.
a sta bi ti koristio kao sredstvo trgovine? dudove
To je vrlo lako riješiti, obzirom da se radi o običnom papiru, MMF i Centralna banka ili ko to već vodi i daje pare svijetu, treba samo nulirati dugove i bila stvar. Kaze globalni svjetski dug, kome je citav svijet duzan pare? Jasno mi je kome, ali mi nije jasno da smo tako glupi da sad treba 300 godina raditi da se pokrije knjigovodstveno stanje nekog papira. Svijet treba reset!
Amerika pa i EU mogu veliki dio duga samo odštampati i to i rade. Pored toga ostaju najsigurniji i sav višak novaca u svijetu se plasira u te valute ili obveznice. USA tako ima bar 25% besplatnog ručka i tu poziciju brane svim sredstvima.
Ovo se cini kao prvenstveno Amerika problem, a ne svijet problem, obzirom da oni cine 30% tog duga. Predlazem da se dalje zaduzivanje omoguci iskljucivo pojedinacnim drzavama ako proglase nezavisnost, ko sto ste vi uradili s Jugoslavijom. E ako dozivim vas sunovrat, nisam dzabe zivjela
KAMATA = ROPSTVO
kome cemu ne kontam a kontam kad vidim mlade ljude 22 god ima stan auto 500000 a ja moram na posao kod poslodavca al nije lose ima topli ima prevoz
Duguje se onima koji printaju novac, FED je privatni i daje pare na kamatu americkoj vladi. Sistem je zamisljen kao pljacka, da bi funkcionisao morao se ukinuti zlatni standard. Dok je USA izvozila dug u J. Ameriku, Afriku i ostale boranije, zapadu je bilo dobro a ovi su propadali. Sad se dosta boranija opametilo i hoce u BRIKS, a tamo gdje propadne drzavni udar to im i uspije, da se emancipuju od USA. Dugovi koje zapad pravi sad njima dolaze na naplatu.
Progres je baziran na dugu, bez duga nema rasta, bez zaduzivanja ekonomije stagniraju. Zacarani krug. Tako je sve postavljeno. Je li ovo dobro? Naravno da nije dobro, za vecinu.
Jedno pitanjce, koliki je dug planete zemlje, svih drzava na svijetu? Odgovor je lagan, on je 0 jer ne postoje marsovci koji bi nas mogli zaduziti. Razlog ovome je da je svaki $ i svaki stavljen u opticaj zaduzivanjem, Dug (javni i individualni) jednih je bogatstvo drugih. Zato se dug i nemoze oprostiti jer bi se time unistilo bogatstva Bila, Nunka i Co. Oni vise ne bi bili bogovi na zemlji, a to se mora izbjeci po cijenu svega
Zato sve vodi ka 3 sv ratu da bi se dugovi ponistili i otpisali . Jedina mogucnost je totalni reset
Ni nakon 1 ni 2 svjetskog rata dugovi nisu bili otpisani........
@gooUser1714971444: Nisu bili otpisani ali su se sveli na nulu kroz inflaciju za vrijeme velike depresije 1929 (nema direktne veze sa ratovima). Treba gomilati zlato, najbolje svakog dana po komadic na stranu, nekad veci nekad manji :-)
dug je glavni pokretac svake ekonomije.
duzne drzave, duzni stanovnici, fakticki vec prije samog rodjenja naslijedis nekakav dug, i poslije ih jos samo gomilas.. to je realnost barem 95% svjetske populacije.
Zar samo Amerika ne duguje više od toga?
Sistem je namjerno postavljen tako da se dodje do situacije u kojoj postoji dug od 91 hiljedu milijardi americkih dolara. Pa sad neka svako procjeni zasto je to tako, ja imam svoju teoriju.