U Mepas Mallu
377

Čović i Gendler u Mostaru otvorili prvi ured Privredne komore Izraela u BiH

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
U Mostaru je večeras uz prigodnu svečanost otvoren prvi i Glavni ured Privredne komore Izraela u BiH na čijem čelu je Amir Gross Kabiri, koji je mnogima već poznat kao značajan investitor u BiH, s posebnim naglaskom na južni dio naše zemlje.

Prostorije na šestom spratu tržnog centra Mepas Mall svečanim presijecanjem vrpce otvorili su predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Draga Čović i ambasador države Izrael u BiH Noah Gal Gendler.

"Osnivanje Privredne komore Izrael-Bosna i Hercegovina na zapadnom Balkanu je prijelomni događaj, koji će u svojoj prvoj fazi povećati izloženost ove regije izraelskim poduzetnicima, a kasnije će stvoriti značajna poslovna partnerstva između stranaka", kazao je Gendler.

Istaknuo je kako je ovo važna inicijativa, posebno u danima kada se međunarodna trgovina suočava s velikim izazovima.

Predsjednik Privredne komore Izrael-Bosna i Hercegovina Amir Gross Kabiri je ocijenio kako će se ta Komora u BiH služiti kao most između ekonomija dva naroda.

"Naš cilj je stvoriti snažne temelje za izraelska ulaganja u područja obnovljive energije, poljoprivrednih tehnologija, proizvodnje i visoke tehnologije. Inovativnost, kreativnost i odlučnost pozicionirali su Izrael na čelo vodeće globalne ekonomije i nacije u razvoju, unatoč suočavanju s brojnim izazovima. Ove vrijednosti i osobine nalaze se i u BiH, a jedan od ciljeva Komore je da ih uzdigne i promovira, čime ćemo uspostaviti čvrste temelje za buduću suradnju temeljenu na razmjeni znanja, trgovini, investicijama i zajedničkim vrijednostima", istaknuo je Kabiri.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić je kazao kako je ovo od velikog značaja i za najveći grad na Neretvi, jer će uvelike pomoći budućim investitorima .

"Ovo je veliki događaj za Mostar. Vidjeli smo koliko može jedan investitor napraviti u ovom gradu, a par njih mogu napraviti ogromnu razliku i konačno pomoći da se otvore kvalitetna radna mjesta i zaustavi trenda odlaska s ovih prostora" kazao je Kordić.

Dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković je istaknuo da Vanjsko trgovinska komora podržava svaki vid suradnje sa stranim investitorima koji mogu BiH otvoriti dodatno vrata, a među tim zemljama je i Izrael.

Privredna komora Države Izrael u Bosni i Hercegovini je nezavisna neprofitna organizacija čiji je glavni cilj pružanje potpore poduzećima u BiH i Izraelu, promicanje gospodarske suradnje i olakšavanje bilateralnih ulaganja između zemalja.

Ciljevi Komore, kako je naglašeno, bit će postignuti uz zalaganje njezinog menadžmenta, pravnog tima, koji raspolažu opsežnim znanjem, iskustvima i umrežavanjem oba tržišta, te se dodatne podružnice planiraju otvoriti u Sarajevu i Banjoj Luci.

Svečanosti u Mostaru je okupila brojni privrednike iz BiH i regije kao i predstavnike svih nivoa vlasti, a svi su ocijenili kako je ovo veoma značajan korak na putu privrednog razvoja naše zemlje.