Međuentitetska pitanja
333

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić traži obustavu produženja staze Aerodroma Sarajevo

B. R.
Lokacija na kojoj je planirano produženje staze/Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva (Foto: Klix.ba)
Lokacija na kojoj je planirano produženje staze/Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva (Foto: Klix.ba)
Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić (SNSD) je zatražio da se onemogući produžavanje staze Međunarodnog aerodroma Sarajevo.
Naime, on je izjavio da se Gradska uprava Istočnog Sarajeva po ovom pitanju obratila Vladi Republike Srpske te entitetskim institucijama - Ministarstvu saobraćaja i veza, Upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove te inspekciji. Nada se da će institucije onemogućiti produženje staze.

Kao odgovornima za ovaj problem je istakao Komisiju za utvrđivanje međuentitetske linije, koju je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine formiralo prije 15 godina. Ovu komisiju je optužio za nerad, odnosno da nije uradila svoj posao, udovoljavajući zahtjevima Federacije Bosne i Hercegovine.

Ćosićev zahtjev je da se odredi međuentitetska linija te je kazao da su iz Aerodroma Sarajevo obavijestili Opštinu Istočna Ilidža, koja je jedna od opština koja čini Grad istočno Sarajevo, da su dobili od Ministarstva prostornog uređenja FBiH odobrenje za građenje i postavljanje perimetarske ograde na području Istočne Ilidže.

Također tvrdi da je planirano da se staza produži i na zemljištu koje je katastrom u opštini Istočna Ilidža, pa samim tim na području RS-a.

Stanovnici ulice Vasilija Grđića, u Istočnoj Ilidži, ranije ove sedmice su protestovali zbog toga što će ova ulica biti trajno zatvorena usljed produženja staze.

Predložena zamjena teritorija

Vladajući u RS-u, predvođeni SNSD-om, optužuju načelnika Istočne Ilidže Marinka Božovića (SDS) za "izdaju i prodaju" entitetskog teritorija. No, Božović uvjerava da nije dao dozvolu za izvođenje radova na produženju staze. Ipak, potvrdio je da su ga iz Aerodroma obavijestili da su vlasti FBiH dale dozvolu, kao i o skorom početku radova.

Prema njegovim riječima, inspekcija Grada Istočno Sarajevo je ta koja može obustaviti radove. Naglasio je da je Opština Istočna Ilidža prije dvije godine uputila dopis Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, Narodnoj skupštini RS, Vladi FBiH, Kantonu Sarajevo i Opštini Ilidža da se teritorij zamijeni za dio teritorija u sarajevskom naselju Mojmilo kako se ne bi presijecale ulice, imanja, isl.

Podsjećamo, plan Aerodroma Sarajevo je da svoju stazu produži sa 2.600 metara na 3.050 metara, a čime bi se omogućilo slijetanje širokotrupnih aviona.