Nakon godina zastoja
1

Raspisana javna nabavka za nastavak gradnje Južne longitudinale u Sarajevu

N. Ž.
Foto: Ministarstvo saobraćaja KS
Javna nabavka za izgradnju dijela Južne longitudinale i kružnog toka na raskrsnici ulica Zagrebačka i Hamdije Ćemerlića raspisana je danas, objavilo je Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo.

Više od sedam godina bio je obustavljen nastavak izgradnje ove saobraćajnice zbog neriješenih imovinsko – pravnih odnosa, koji su konačno riješeni, a na osnovu kojeg je Općina sredinom ove godine izdala građevinsku dozvolu za nastavak izgradnje.

“Dugo je trajalo rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na ovoj dionici Južne longitudinale, ali je dobro da smo uspjeli doći do ovog trenutka kada raspisujemo nastavak radova. Ovaj nastavak daje nadu za rješavanje gužvi i mogućnost za dalje projektovanje i na drugim dijelovima ove značajne saobraćajnice”, istakao je ministar Šteta.

Nakon što se završi izbor ponuđača putem ove javne nabavke, prije same izgradnje saobraćajnice i kružnog toka, bit će potrebno izmjestiti ogroman broj instalacija, rekonstruisati vodovodnu i kanalizacionu mrežu, izgraditi novi vrelovod.

Nakon toga će se od pomoćnog stadiona FK Željezničar do raskrsnice ulica Hamdije Čemerlića i Zagrebačke ulice izgraditi saobraćajnica s novim trakama, novim trotoarima i neophodnim ab-zidovima. Pored toga, bit će izgrađen i kružni tok, kao i servisna saobraćajnica s desne strane iz pravca stadiona, a bit će obnovljen i dio saobraćajnice u ulici Hamdije Ćemerlića.

Ovo je veliki projekt u smislu njegove složenosti na kojem će biti potrebna velika uključenost svih strana, kako zbog izmještanja instalacija, tako i zbog same izgradnje.

Projekt će svakako doprinijeti sigurnosti i smanjenju gužvi u ovom dijelu grada. Sredstva za projekt obezbijedili su Ministarstvo saobraćaja i Direkcija za puteve Kantona Sarajevo.