Biznismen iz Emirata
23

Tvorac Burj Khalife i vlasnik brojnih hotela na Jadranu briljira na tržištu nekretnina: Bilježi ogroman rast

V. K.
Mohamed Alabbar (Foto: EPA-EFE)
Mohamed Alabbar (Foto: EPA-EFE)
Kompanija Emaar Development koja posluje u sklopu Emaar Properties čiji je vlasnik biznismen iz Emirata Mohamed Alabbar zabilježila je značajno povećanje prodaje nekretnina u prvoj polovini 2024. godine.

Biznismen koji stoji iza gradnje čuvenog Burj Khalifa tornja te kupovine brojnih hotela na obali Jadranskog mora, a koji sada posluju pod imenom Bluesun Hotels&Resorts, bilježi odlične rezultate i na polju nekretnina.

Prema posljednjim objavljenim podacima, Emaar Development postigao je povećanje prodaje za 56 posto, a prodaja nekretnina dostigla je vrijednost od 8,1 milijardu američkih dolara za prvu polovinu 2024. godine.

Burj Khalifa (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Burj Khalifa (Foto: Shutterstock/Klix.ba)

"U prvoj polovini 2024. godine, Emaar je pokazao izuzetnu otpornost i izvanredne performanse. Naši finansijski rezultati ističu našu stratešku oštroumnost i posvećenost cijelog našeg tima. Sve veća potražnja koja se odražava u našem rastućem zaostatku dovoljno govori o povjerenju koje nam naši klijenti polažu. Nastavkom poboljšanja operativne efikasnosti i čvrstog pridržavanja naše strateške vizije, posvećeni smo pružanju izuzetne vrijednosti našim dioničarima i značajnom doprinosu ekonomskom rastu Dubaija", rekao je Alabbar.

Naglašeno je kako je kompanija Emmar tokom prve polovine 2024. godine izvršila značajnu kupovinu zemljišta u Emiratima, a čija se vrijednost procjenjuje na 11 milijardi američkih dolara.

Na ovom prostoru, Emaar planira pokrenuti dva velika projekta i to The Heights Country Club & Wellness i Grand Polo Club & Resort koji se prostiru na ukupno 141 milion kvadratnih metara zemljišta, sa kombinovanom vrijednošću razvoja od 26 milijardi američkih dolara.

Novi projekti koje grupacija planira graditi u Emiratima
Novi projekti koje grupacija planira graditi u Emiratima

Inače, Alabbar je poznat kao biznismen koji je uključen u brojne prepoznatljive projekte kako na Bliskom istoku tako i u Evropi. Njegova kompanija bila je uključena u razvoj Dubai Malla i Burj Khalife, a posljednjih nekoliko godina veže se i za velike projekte kako u Hrvatskoj tako i u Srbiji.

Kompanija Eagle Hills, koja posluje u sklopu Emaara, od 2022. godine vlasnik je hotelske grupacije Bluesun čiji se hoteli nalaze u nekoliko dalmatinskih gradova uključujući Brela, Starigrad - Paklenicu, Bol na Braču te Tučepe. Na ovim lokacijama Bluesun ima ukupno 16 hotelskih kompleksa.

Jedan od hotela iz grupacije Bluesun u Hrvatskoj (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Jedan od hotela iz grupacije Bluesun u Hrvatskoj (Foto: Shutterstock/Klix.ba)

Posljednja velika investicija Alabbara bila je i kupovina hotelijerske kompanije Sunčani Hvar.

"Zahvalni smo Vladi Republike Hrvatske, premijeru Andreju Plenkoviću i nadležnim ministrima na konstruktivnom odnosu i na otvorenoj saradnji prilikom realizacije dosadašnjih ulaganja u Hrvatsku, a vjerujemo kako ćemo kvalitetne odnose te podršku imati i prilikom naših budućih investicija. Također bih posebno istaknuo podršku koju su nam pružili ambasador UAE u Hrvatskoj i hrvatski ambasador u UAE, kao i ministri vanjskih poslova obje zemlje", rekao je Alabar krajem jula, prenosi Jutarnji list.

Još tokom 2022. godine, Alabbar je rekao kako je u hotele u Hrvatskoj uložio 50 miliona eura.

"U hotele smo uložili oko 50 miliona eura, još planiramo uložiti toliko. Da bi se ozbiljno bavili turizmom morate stalno ulagati. Ne može stati i misliti da ćete zarađivati. Pogledajte kako se svijet mijenja, vaš telefon se stalno ažurira, slično je i s turizmom. Morate stalno evoluirati, dovoditi nove chefove, mijenjati menije, poboljšavati usluge", rekao je u razgovoru za Tportal.

Osim Hrvatske, Alabbaru je zanimljivo i tržište Srbije, a agencija Reuters je u aprilu ove godine izvještavala o tome kako je biznismen u kontaktu s Jaredom Kushnerom, zetom bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, a sa kojim navodno razgovara o saradnji na preuređenju zgrade bivšeg štaba JNA u Beogradu u stambeno-hotelski kompleks.

"Alabbar je rekao da pozitivno gleda na saradnju s Kushnerom i da je veoma uzbuđen zbog razvoja na tržištu. Nije precizirao šta bi to partnerstvo moglo tačno podrazumijevati", piše Reuters pozivajući se na izvore.