Brojni projekti
21

Jeff Bezos ipak ne ide u penziju, evo čime će se baviti nakon Amazona

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Osnivač Amazona i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu Jeff Bezos odlazi s mjesta direktora ove kompanije. Ipak poručio je da taj potez ne znači njegov odlazak u penziju.

U poruci radnicima Bezos je rekao da će ostati angažovan na poslovima u Amazonu kao izvršni predsjednik, ali da će se fokusirati na druge projekte. Iako je ime Jeffa Bezosa asocijacija za Amazon, na ovim projektima bi mogao raditi u budućnosti:

Amazon - kao izvršni predsjedavajući, Bezos je rekao da se planira usredotočiti na nove proizvode i inicijative.

"Day One Fund" - projekt najavljen u septembru 2018. godine s ciljem finansiranja postojećih neprofitnih organizacija koje pomažu beskućnicima i stvaranju mreže novih, neprofitnih, predškolskih ustanova prvog nivoa u zajednicama s niskim prihodima.

"Blue Origin" - Bezosova svemirska kompanija kojoj je cilj da specijalnim vozilima pojeftini pristup svemiru. Kompanija trenutno testira raketne sisteme, kao i spuštač za mjesec nazvan Blue Moon, s prvom misijom planiranom 2024. godine.

"Bezosov fond za Zemlju" - Bezos je prošle godine obećao 10 milijardi dolara za finansiranje naučnika, aktivista, neprofitnih organizacija i drugih grupa koje se bore da zaštite životnu sredinu i suprotstave se efektima klimatskih promjena. Prvih 16 "dobitnika" čiji rad će finansirati s ukupno 791 milion dolara bespovratnih sredstava najavio je u novembru.

"The Washington Post" - Bezos je kupio čuvene američke novine 2013. godine i zaslužan je za revitalizaciju brenda u moćnog igrača na gustom medijskom polju.

Bezos je prošlog mjeseca napunio 57 godina, a na čelnoj poziciji u Amazonu zamjenit će ga Andy Jassy. Bezos je osnovao Amazon 1994. godine i od njega napravio jednu od najvećih svjetskih kompanija te stekao bogatstvo od 185 milijardi dolara.

Washington Post navodi kako se Bezos sve više zalaže za filantropiju uprkos činjenici da nije pristupio "Giving Pledge", koji su osnovali Warren Buffett i Bill Gates 2010. godine, a kojim se milijarderi pozivaju da većinu bogatstva založe u dobrotvorne svrhe. No, Bezos je povećao svoje filantropske napore posljednjih godina dajući brojne stipendije, stvarajući fond za beskućnike i predškolske ustanove i obećavši 10 milijardi dolara za sprečavanje klimatskih promjena.