Komentari (57)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
TAKO JE KAPETANE! VRATI NAM NAŠE SARAJEVSKO :)
Ako budu vracali oni pivo. A radnici sa pivare znaju na koga mislim oni hahaha
majstor je majstor #oldschool poslije ovoga samo otići na pivu. svaka čast Sarajevskom!
...zašto unaprijed hvališ? na čemu se to zahvljajuješ što svaka čast sarajevskom...? jesil ga već probao, jel možda jeftinije od uvozne konkurencije, jel ljepše upakovano itd itd itd?? ne prejudiciraj sa izjavama...
@ares x - jesam probao i odlično je. ne vidim da sam se ikome zahvaljivao
PRIKAŽI ODGOVORE (3)
Slazem se sa tim da treba kupovati samo domace ali nazalos cini se sve da se unisti i ovo malo proizvodnje sto nam je ostalo. Takav je slucaj i sa SP. Svi radnici koji su vrijedili otjerani su politikom novog direktora proiz. tako da nije preostalo nista drugo vec povratak penzionera.
E da vam "Kapetan" hoće krojiti sudbinu što bi vam veselo bilo. MAFB je čovjek koji govori iz prve ruke ,koji poznaje tehnologiju proizvdnje piva trenutno najbolje u BiH, ali nažalost Selimovići i ostali nisu znali cijeniti takvog radnika. Zato "Core " želim ti da malo radiš kod sa Kapetanom i u SP ,mislim da bi ti se život zgadio za mjesec dana. Vjeruj da su radnici pivare skoro na prosiječkom štapu, ali ne zbog konkurencije već zbog garniture ljudi koja vodi SP.
Ja tvrdim i stojim iza toga da nema nista od nekog recepta ovi ljudi koji supljiraju samo reklamiraju sebe i promovisu sebe od sefice do kapetana. A najgore od svega sto im gazda slijepo vjeruju kako njima tako i eminu memisevicu. To su ljudi koji misle samo na sebe i gledaju kako ce se vise ogrebati i promovisati sebe.
ovo gore su lovacke price. da se pivo napravi treba skolovan covjek od struke a ne penzioneri koji ne znaju sta ce sa sobom i sef to jest sefice pdoizvodnje koja je zive veze nema
Probao i odlicno je... Probajte necete se pokajati !!! Svaka cast na novom okusu
Kada toneš , gledaš da se uhvatiš za bilo šta, pa tako i ovi prevaranti. Reći ću vam samo da ovaj još nije naućio bosanski jezik ,a kamo li nešto drugo.Zapitajte se šta ćete piti .......
E nek si ga ti "NAUĆIO" ...
@core Da je puste sreće pa da svi doprinose propadanju države kao što to ja činim, živjeli bi u uređenoj sredini gdje papci ne bi imali šta da traže, a omladina ne bi doživjela da kao ja čeka platu od nepunih 500 KM u firmi poput SP. Ne pričam ja ove stvari napamet kao ti i tebi slični, proveo sam skoro deceniju radeći sa Ublehašem i odlično poznajem stvari. Lijepo je vidjeti da patriotizam još živi ovdje, ali vjeruj mi da je uzaludan.
PRIKAŽI ODGOVORE (3)
e svaka cast MAFB
ovakvi kao sto si ti i MAFB jedino doprinose tome da drzava propada, direktno pljujuci na sve sto domaca privreda radi, koja je ionako pala da vise ne moze pasti ne bi me cudilo da si ti ustvari MAFB
Nije meni cilj privredu ove jadne države gurati u dublji ponor, a i da jeste, šta može jedan čovjek? To koliko si ti neupućen zajedno sa svojim istomišljenicima je u najmanju ruku strašno! Sve što sam napisao je čista istina i ne znam zašto to toliko tebi smeta? Skoro deceniju sam proveo radeći u SP
Jedva čekam da probam nov okus pive! Vjerujem da će vratiti ono pravo!
Tuzlansko sada bolje mnogo od Sarajevskog, a prije nije tako bilo..Ne znam vas al mene boli glava od Sarajevskog..
Evo ovi sto mi lupaju minuse, iako meni niti minus niti plus nista ne znaci, nek mi daju bar ijedan argument valjan, po cemu je njima u zadnje vrijeme sarajevsko pivo dobro, iako dobro svi znamo da se pokvarilo.Kiselo postalo.
I DIO: Presipanje iz šupljeg u prazno Prilikom čitanja članka nemoguće je ne zapitati se koliko istine ima u ovome, a istina je da je istine veoma malo. To šta se dešava sa pivom SP nije teško zaključiti, ne treba biti pivarski mag da se ocijeni šta valja, a šta ne u pivu SP. S druge strane jasno je i to da pivo ne može praviti svako, da pivarci tehnologiju izučavaju mnogo godina, a dr. i čitav život. Upravo ova činjenica povlači pitanje zašto se pokvarilo pivo SP i ko ga je pokvario? Da bi se odgovorilo na to pitanje potrebno je poznavati još mnogo činjenica od kojih je i ta da su "dobro staro pivo" pravili isti ljudi kao i ovo "novo" koje ne valja već godinama. Unazad 7-8 godina dobar dio "ekipe" pivaraca je završavao je svoj radni vijek i iza sebe ostavljao mlađi kadar koji je naslijedio iste recepture i "silne tajne" pravljenja piva. Godinama poslije izvanrednim marketinškim uspijesima (sponzorisanje korida i sl. seljačkih manifestacija) prodaja piva drastično opada. Nastavlja se
II DIO: Pustolovine jednog Ublehaša Gubitkom tržišta počelo se razmišljati o raznoraznim "uštedama" koje su u konačnici i dovele do današnje situacije - situacije u kojoj Mahmut, nesuđeni ugostitelj, travar i pčelar (u daljem tekstu Ublehaš), dobija poziv kompanije u kojoj je proveo svoj radni vijek da "sudjeluje u vraćanju naslijeđa" tj. u očajničkom pokušaju da se vrati izgubljeno tržište! Ublehaš je otišao u penziju posljednji od "ekipe" zato što je bekrijskim životom uspio sakupiti mnogo manje staža od ostatka pa se zbog toga i ne zna činjenica da je on, kako sam voli reći; "po kazni došao u kuhaonu sa transportnog odjela" gdje je od strane "ekipe" naučen da obavlja svoje poslove, a ne kako on bezobrazno kaže u tekstu "Činjenica da sam na brodu saznao nekoliko recepata za pivo, dovelo me je ovdje. Upoređivao sam tehnologije, uzimao sam iz jedne i iz druge ono što sam smatrao da je ispravno." Ovdje se postavlja pitanje zašto nije pozvan neko drugi u takvoj situaciji? Nastavlja se
III DIO: Majstori Odgovoriti na prethodno pitanje može se i pitanjem; Zašto uopšte treba pozivati ikoga da popravlja brljotine prouzrokovane "uštedama" samoprozvanih "tehnologa" ako je tu "ekipa nasljednika" koja već godinama uredno obavlja svoje poslove? Eh, potrebno je zato što "ekipe" više nema! Nema ih zato što uz krasnu marketing politiku SP vodi i divnu politiku prema svojim najvrijednijim kadrovima koje mizerno i neredovno plaća i maltretira. Jednog lijepog dana "ekipa" je rekla "ZBogom" i od tada raznorazni "stručnjaci" na čelu sa Ublehašem "sudjeluju u vraćanju naslijeđa". "Staroj ekipi" su guzicama zatvorili vrata i sad je tu situacija daj-šta-daš! Sve ovo ne može stati u par rečenica, ali je dovoljno da se sagleda pravo stanje stvari, jer kvalitet prodaje proizvod, a ne Ublehe matorog moreplovca. Kraj
PRIKAŽI ODGOVORE (3)
Prave u Wordu novo Sa pivo.. i da valja.. :D
U MSDOS Tetrisu prave hahaha :D
vala nesto morate raditi po pitanju kvalitete a i ukusa. Ovo je ni nalik pravom sarajevskom a vala nije ni pitko :)
Ljudi kao što je Mahmut se više ne rađaju. Kad god dođem u Sarajevo moram uzeti par flaša Sarajevskog. Dubok naklon!
Drago mi je da će biti promjena i vjerujem da je okus odličan. Samo naprijed!
Članak bi bio dobar kada bi se samo držao istorije sarajevske pivare. Opis tehnološkog procesa više liči na mornarsek priče. Gorki i slatki hmelj?! Raste hmelj mimo Slovenije i Vojvodine a ima i drugih vrsta hmleja osim onih koje se gaje u Sloveniji i Vojvodini.
I naravno, vrlo je interesantno saznati da se jedan od najvažnijih sastojaka piva. Kvasac. Nigdje ne pominje. Dobiti pivo bez kvasca a to nazvati pivom u pravom smislu riječi je nemoguć poduhvat.
@sezam nema kvasca nema piva.