Društvena interakcija
9

Američka stručnjakinja tvrdi da je ovo najbolji način kako biti sretan na poslu

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Sve je više mladih koji su na poslu pod stresom. To je slučaj i u Sjedinjenim Američkim Državama, što je utvrđeno istraživanjem Američkog psihološkog društva.

Naime, prema rezultatima spomenutog istraživanja, 48 posto zaposlenih u dobi od 18 do 25 godina i 51 posto zaposlenih u dobi od 26 do 43 godine tokom radnog dana se osjeća napeto ili pod stresom. Postoji način za ublažavanje stresa, a stručnjakinja Jessica Weiss je istakla jedan način - da na poslu steknete prijatelje.

"Najvažnija stvar koju možete učiniti za sreću, sreću u životu i sreću u poslu jeste prijateljstvo", navela je.

To je zato što bez obzira na prepreke s kojima se možete suočiti dok radite, prijateljstvo, kako je naglasila Weiss, vam daje priliku za razgovor i pronalaženje rješenja za određeni problem. Obrazložila je kako na radnom mjestu uspostaviti prijateljske veze.

"Svaki put ručajte na istom mjestu"

Pa je tako Weiss savjetovala dvije taktike.

"Prijateljstva se zaista zasnivaju na ljudima koje redovno viđamo. Svaki put ručajte na istom mjestu ili svaki put u sali za sastanke sjedite na isto mjesto", ukazala je, tvrdeći da bi to moglo prirodno pomoći da razgovor počne.

Ako to nije uspije, kako je sugerirala, pokušajte nekome dati kompliment za dobro urađen posao, čime ćete inicirati početak smislenog razgovora. To bi u konačnici moglo prerasti i u prijateljstvo.

"Jedan prijatelj na poslu pravi razliku"

Pojedina radna mjesta nose više izazova prilikom uspostavljanja prijateljstva. Možda radite u maloj kompaniji s, primjera radi, pet kolega i čini se da niko od njih nije otvoren za takvu vrstu odnosa ili možda radite od kuće. U svakom slučaju, kako je navela Weiss, ono što je potrebno da uradite jeste da proširite svoju sferu rada.

To znači da posjećujete događaje, druženja ljudi iz vaše djelatnosti. Učinite bilo koju vrstu aktivnosti koja bi vam mogla pomoći da se povežete s ljudima koji bi vam mogli pomoći da prebrodite izazove na poslu.

U konačnici, vaš profesionalni društveni krug ne mora biti velik jer će jedan prijatelj na poslu, kako je zaključila Weiss, napraviti najveću razliku, piše CNBC.