Iskustvo mu govori
14

Američki biznismen tvrdi da je ova vještina najpoželjnija kod radnika

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Najbolji radnici koje je američki biznismen Mark Cuban (66) zaposlio nisu oni s nepokolebljivim samopouzdanjem ili oni s izraženim poslovnim duhom.

Prema Cubanovim riječima, jedna je druga osobina koja izdvaja one veoma uspješne, a to su oni koji uspješno rješavaju probleme.

"Za mene je stvar broj jedan da smanjujete stres, a ne da ga stvarate. Postoji mnogo onih koji su samo 'vrtlog' i sve im izgleda teško, izazivajući mnogo nepotrebnog stresa", izjavio je za CNBC.

Smatra da najbolja meka vještina koju možete razviti jeste sposobnost da analizirate situaciju, pronađete rješenja i od toga ne pravite veliku stvar. Cubanov imperativ za manje stresnim radnim okruženjem nije neutemeljen.

Naime, istraživanja su pokazala da stres ozbiljno utječe na produktivnost, a procjena je da stres košta američke kompanije više od 300 milijardi dolara godišnje. Shodno tome, jasno je zašto Cuban kaže da najveća vrijednost koju možete ponuditi šefu jeste smanjiti stres.

Kandi Wiens s Univerziteta Pennsylvania je napomenula da je stres na poslu neizbježan, ali da vam njegovo prihvatanje može pomoći da budete snažniji, pametniji i sretniji.

Istraživanja su pokazala i to da su produktivniji, bolje fokusirani i više motivirani oni koji imaju pozitivan način razmišljanja o stresu, tj. prihvataju stres kao izazov. Osim toga, manje je vjerovatno da će zbog stresa razmišljati o novom poslu.

Da biste pridobili svog šefa, kako je savjetovala Wiens, ispoštujte rokove prije vremena i budite empatični u teškim trenucima.