Takvi su rijetki
42

Američki milijarder naveo kako ova dva tipa radnika mogu ostvariti najbolje rezultate tokom karijere

B. R.
Jay Chaudhry (Foto: Zscaler)
Jay Chaudhry (Foto: Zscaler)
Jay Chaudhry je 66-godišnjak koji je osnovao pet kompanija, zaposlivši mnogo ljudi.

Prva je bila kompanija za kibernetičku sigurnost SecureIT, koju je 1996. godine osnovao sa svojom suprugom, a zatim ju je 1998. prodao za 70 miliona dolara. Posljednja koju je osnovao je također kompanija za kibernetičku sigurnost Zscaler. Osnovao ju je 2008. i njena tržišna kapitalizacija iznosi 24,13 milijardi dolara.

Chaudhry je trenutno izvršni direktor Zscalera, zapošljavajući više od 7.000 ljudi. Prema procjeni američkog poslovnog lista Forbes, njegovo bogatstvo vrijedi devet milijardi dolara.

Kada je u pitanju zapošljavanje, sebi često postavlja ključno pitanje kako bi utvrdio da li će se novi zaposlenik dobro uklopiti, a to pitanje je: "Da li je onaj koji stvara ili je operativac". Riječ je o dva tipa radnika, za koje smatra da biste trebali pokušati biti tokom karijere.

Oni koji stvaraju funkcioniraju u haosu

"Graditelji" su oni koji napreduju u startup kompanijama, slobodnim okruženjima. Prema Chaudhryjevim riječima, startupi uspijevaju zbog velike strasti i izostanka gotovo ikakvog procesa, misleći na hijerarhiju koju obično imaju velike kompanije.

Kako je konstatirao, u startupima postoji proces "od usta do usta", tj. mogućnost razgovora bez formalnih kanala komunikacije. Smatra da je ta sloboda ono što vole oni koji stvaraju. Ukazao je da "graditelji" stalno moraju biti "radoznali učenici" jer u startupima ima mnogo stvari koje treba naučiti.

Operativci vole jasne procese

S druge strane, operativci bolje rade u većim kompanijama. Chaudhry je istakao da oni vole strukturirano, dobro definirano okruženje. Naime, velike kompanije su sklone da imaju više sistema kako bi osigurale da njihovi brojni radnici harmonično rade. To su kompanije dobre za operativce.

Rijetki su oni koji mogu biti oboje

Chaudhry je napomenuo da su vještine za počinjanje biznisa drugačije u odnosu na vještine u vođenju biznisa vrijednog milijarde dolara. Međutim, mišljenja je da su sve te vještine jednako potrebne. Zapravo, potrebno je znati jednako dobro funkcionirati i u uređenom i neuređenom sistemu. Chaudhry je naglasio da su rijetki oni koji su istovremeno "graditelji" i operativci, prenosi CNBC.