Između dva ja
33

Iza uspjeha kandidata za potpredsjednika SAD-a stoji skrivena psihologija

B. R.
Tim Walz, kandidat za potpredsjednika SAD-a (Foto: EPA-EFE)
Tim Walz, kandidat za potpredsjednika SAD-a (Foto: EPA-EFE)
U liderstvu je dosljednost vrijednost koja se ne može precijeniti. Guverner američke savezne države Minnesota i demokratski kandidat za potpredsjednika SAD-a Tim Walz je primjer dosljednosti koja lidera može učiniti učinkovitijim i više poštovanim.

Psiholog Nick Hobson je napomenuo da se dosljednost ne odnosi samo na percepciju o nekome u javnosti, već je to ključni faktor za ličnu dobrobit i organizaciono povjerenje.

"Teorija samoprezentacije, ključni koncept u socijalnoj psihologiji, bavi se time kako pojedinci upravljaju načinom na koji ih drugi percipiraju. Ovu teoriju je prvobitno uveo Erving Goffman, a naglašava jaz koji može postojati između našeg javnog ja - ličnosti koju predstavljamo svijetu - i našeg privatnog ja, osnovnih uvjerenja i vrijednosti koje nas definiraju", objasnio je Hobson.

Kako je ukazao, kada postoji značajna nepovezanost između ova dva ja, doživljavamo kognitivnu disonancu, psihološku napetost koja može dovesti do stresa, sagorijevanja (burnouta) i smanjene učinkovitosti.

"Lideri koji imaju konzistentnost između ovih aspekata svog identiteta imaju mnoštvo ličnih i profesionalnih benefita", dodaje Hobson.

To je dobro za sebe

Za lidere održavanje samodosljednosti u različitim domenima (posao, porodica, društveno okruženje) ima duboke lične koristi. Kada su vaši javni postupci i izjave u skladu s vašim unutrašnjim vrijednostima, doživljavate, kako je naglasio, veći psihološki sklad.

"Ovim usklađivanjem se smanjuje kognitivna disonanca, omogućavajući vam da se krećete kroz složenost vodstva, s jasnim razmišljanjem i snažnim osjećajem svrhe. Lakše je donositi odluke, suočavati se s izazovima i ostati otporan kada nema stalnog unutrašnjeg sukoba između onoga što jeste i onoga što namjeravate biti", naveo je američki psiholog.

Obrazložio je zašto je Walz primjer skrivene psihologije koja stoji iza njegovog uspjeha.

"Njegov identitet kao učitelja, veterana i lidera posvećenog pragmatičnom rješavanju problema je evidentan u njegovoj javnoj ličnosti i privatnom životu. Ova dosljednost mu pruža čvrst temelj iz kojeg može voditi, smanjujući mentalni napor koji često dolazi s javnom funkcijom", istakao je.

Prema riječima Hobsona, lideri koji postignu ovaj nivo usklađenosti, ne samo da su zadovoljniji svojim ulogama, već su i bolje osposobljeni da se nose sa zahtjevima liderstva, bez žrtvovanja svoje dobrobiti.

To je dobro za druge

Prednosti dosljednosti se protežu dalje od lidera, tj. protežu se i na one koje predvodi.

"Kada su lideri dosljedni u svojim riječima i djelima, oni grade povjerenje unutar svojih timova i organizacija. Dosljednost stvara predvidljivost, što zauzvrat potiče osjećaj sigurnosti i stabilnosti. Veća je vjerovatnoća da će zaposleni vjerovati lideru koji je transparentan i nepokolebljiv u svojim vrijednostima, što dovodi do višeg nivoa angažmana, lojalnosti i produktivnosti", naglasio je Hobson.

Za Walza je istakao da ga njegova dosljednost čini autentičnim, tj. liderom kojeg su drugi spremni slijediti, čak i ako se ne slažu uvijek s njegovom politikom, prenosi poslovni portal Inc.