Vrlo česta sugestija
30

Milijarder Richard Branson otkrio najgori savjet o karijeri koji je ikada dobio

B. R.
Richard Branson (Foto: EPA-EFE)
Richard Branson (Foto: EPA-EFE)
"Radi ono što znaš" je uobičajen savjet za karijeru, ali nisu svi saglasni da je to mudar savjet. Suosnivač grupacije Virgin i milijarder Richard Branson tvrdi da je to najgori savjet o karijeri koji je ikada dobio.

Naime, u podcastu "Work Life" s Adamom Grantom je izjavio da je poslovni uspjeh ostvario radeći suprotno.

"Većina mojih poslova je bila u industrijama u kojima nisam imao nikakvog iskustva", ukazao je.

Branson, čije je bogatstvo američki poslovni list Forbes procijenio na 2,6 milijardi dolara, svoju karijeru i bogatstvo je napravio kroz Virgin koji posluje duže od pet decenija. Svoju muzičku izdavačku kuću je 1992. prodao za skoro milijardu dolara, a njegova grupacija sada posjeduje od aviokompanija, preko hotela i medija, do kompanije za svemirske letove.

Voditelj spomenutog podcasta Adam Grant, koji je i organizacijski psiholog, naglasio je da je pametno raditi na novim projektima i na novim poljima. Upozorio je da oni koji ostaju u njima poznatoj industriji razviju "kognitivnu ukorijenjenost".

Drugim riječima, tj. prema istraživanju američkog Univerziteta Rice iz 2010. godine, kako zaposleni stječu stručnost, mogu izgubiti fleksibilnost u pogledu rješavanja problema, prilagođavanja i generiranja kreativnih ideja. Umjesto toga, kada ste, kako je istakao Grant, novi u industriji, izvana, dobijate sposobnost da vidite šta to podrazumijeva.

Branson se ne voli voditi konvencionalnim uvjerenjima. Mentalitet mu, kako je rekao, pomaže da se fokusira na kvalitet ideje, a ne na potencijalnu zaradu. Kako je naveo, postoje mnoge stvari koje želimo uraditi, a ne bismo ih uradili da smo slušali računovođe, piše CNBC.