Izbjegnite sagorijevanje
1

Ovu su tri znaka da posao počinje prevladati vašim privatnim životom

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Posao je izvor ponosa i važan dio ljudskog identiteta. No, kako je napomenula američka karijerna trenerica Laura Leuillier, dugo radno vrijeme može utjecati na vaše mentalno zdravlje i vaše odnose s drugim ljudima.

Zato je potrebno da uočite znakove prekomjernog rada, prije nego što vam se dogodi sagorijevanje (burnout). Leuillier je istakla tri uobičajena znaka da bi posao mogao prevladati vašim životom te je dala savjete kako da promijenite percepciju posla kako biste imali kontrolu nad svojim životom.

Provjeravanje e-mailova

Leuillier je ukazala da je provjeravanje poruka na poslovnom e-mailu čim se probudite i nedugo prije spavanja nezdravo i da može utjecati na kvalitet sna. Sugerirala je da odredite vrijeme kada nećete provjeravati poruke na poslovnom e-mailu i kada nećete izvršavati poslovne zadatke za koje niste imali vremena na poslu.

Prema njenim riječima, pojam ravnoteže između posla i privatnog života bi mogao biti previše pojednostavljen jer se posao i život prepliću te je nerealno očekivati da se to dvoje u potpunosti razdvoji. Zbog toga je savjetovala više fleksibilnosti, tj. organizaciju rada kojom ćete moći napraviti ravnotežu između posla i privatnog života.

Dugi radni sati

Leuillier je naglasila da istovremenim izvršavanjem više radnih zadataka možete ostaviti utisak produktivnosti, ali da to zapravo može biti kontraproduktivno. Podsjetila je da je jedna od najučinkovitijih strategija upravljanja vremenom fokusiranje na jednu stvar jer time možete onemogućiti bespotrebno dug rad.

Posao dominira vašim razgovorom kod kuće

Leuillier je također podsjetila da balansiranje između posla i privatnog života može biti teško u poslu koji nosi veliku odgovornost. Još je veći problem kada posao preokupira vaše misli i dominira vašim razgovorima u privatnom životu.

"Možda se vaši prijatelji ili partner žale da je to sve o čemu pričate, posebno vikendom. To je definitivno znak da je posao ovladao i da je vrijeme da se nešto učini po tom pitanju", ukazala je Leuillier.

Shodno tome, savjetovala je da uzmete vremena i razmislite o tome šta vam donosi svrhu i radost na radnom mjestu te da biste trebali rasporediti dnevne aktivnosti kojima se punite energijom i koje čine da se osjećate dobro.

Kako je kazala Leuillier, briga o sebi i sopstvenom blagostanju je sasvim u redu. To ne znači da niste neučinkoviti na poslu ili da vam nije stalo do svoje karijere, piše poslovni portal Business Insider.