Pitanje konkurentnosti
27

Šef Njemačkog Telekoma zabrinuto poručio sunarodnjacima: Moramo raditi više

B. R.
Tim Hottges, izvršni direktor Njemačkog Telekoma (Foto: Deutsche Telekom)
Tim Hottges, izvršni direktor Njemačkog Telekoma (Foto: Deutsche Telekom)
Šef Njemačkog Telekoma Tim Hottges je na kelnskom sajmu Digital X poručio njemačkim biznismenima i radnicima da bi trebali raditi više.

Tvrdi da se u mnogim drugim državama znatno više radi nego u Njemačkoj te da bi i Nijemci ponovo trebali raditi više. Prema njegovim riječima, ukupan broj radnih sati se povećao, ali se to dogodilo zbog povećanja broja ugovora za pola radnog vremena.

"Kada sam u Kini, Americi ili Aziji i vidim kako te ekonomske nacije 'pljuju' u ruke, ponekad se osjećam zabrinuto zbog konkurentnosti naše države", izjavio je Hottges.

Pozvao je na više ambicije i volje za poboljšanje njemačke ekonomije.

"Ako bismo svi težili da budemo lideri, ako bismo rekli da 'Made in Germany (Proizvedeno u Njemačkoj)' nije dovoljno dobro, da mora biti bolje, šta mislite kakav bi pokret mogao nastati u ovoj zemlji", konstatirao je.

Napomenuo je da u razvoju njemačke ekonomije može pomoći i vještačka inteligencija. Također je podsjetio i na prednosti Njemačke u globalnoj konkurenciji. Naime, kako je kazao, Njemačka je još uvijek stabilan demokratski centar moći u Evropi, treća ekonomija svijeta, uprkos tome što u njoj živi jedan posto svjetske populacije, prenosi tagesschau.