Prinos prepolovljen
55

Berba kukuruza u BiH počela dva mjeseca ranije, poljoprivrednici očajni: Priroda nam okrenula leđa

S. Š.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Zbog ekstremnih vrućina i visokih temperatura, berba kukuruza u našoj zemlji počela je skoro dva mjeseca ranije. Poljoprivrednici u Semberiji, najvećoj žitnici Bosne i Hercegovine, kažu da je prinos prepolovljen i da spašavaju ono što se spasiti može.

Prazne njive i obran kukuruz u augustu scena je kakvu Semberci ne pamte u skorije vrijeme. Suša i visoke temperature uzele su danak, a poljoprivrednik Radenko Arsenović kaže da im je priroda okrenula leđa.

"I priroda nam je okrenula leđa, vidiš da se sve promijenilo, kukuruz ne da je otišao već je propao, ali nemamo šta da uberemo", govori on.

Prema riječima poljoprivrednika, od 250.000 tona, koliko su očekivali da će biti prinos kukuruza, sadašnje procjene govore da će biti jedva 100.000.

"Prinos 250 kila po hektaru, a ovo bi bilo jedno 400 kila ulaganja su astronomska, sa ovim što dobijemo samo možemo platiti zakupninu, ovaj kukuruz ne može platiti ni zakupninu", kaže za BHRT poljoprivrednik Goran Spasojević.

Udruženje poljoprivrednika sela Semberije i Majevice zatražilo je proglašenje stanja elementarne nepogode, dok su komisije za procjenu štete na terenu.

Kukuruz je najzastupljenija kultura koja se sije u Semberiji, a ove godine zasijan je na 25.000 hektara.