Lak recept
42

Pripremite kukuruzni hljeb posebnog okusa i teksture

D. V.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Osnovni sastojak kukuruznog hljeba je kukuruzno brašno koje mu daje poseban blago slatkasti okus, zrnastu teksturu i prepoznatljivu žutu boju. Ova vrsta hljeba popularna je u mnogim kulturama, posebno u Americi i nekim dijelovima Balkana.

Za njegovu pripremu nije potrebno mnogo vremena, a ni sastojaka.

Sastojci:

250 grama kukuruznog brašna, 250 grama pšeničnog brašna, jedna kašika praška za pecivo, jedna kašika soli, dva jaja, 300 mililitara mlijeka, 50 mililitara ulja.

Priprema:

Pomiješajte kukuruzno i pšenično brašno, prašak za pecivo i so. U drugoj posudi umutite jaja i dodajte mlijeko, ulje i sve dobro pomiješajte. Tečne sastojke dodajte suhima miješajući drvenom kašikom ili mikserom na niskoj jačini sve dok ne dobijete glatku smjesu.

Ukoliko je smjesa pregusta dodajte još malo mlijeka, ali pazite da ne bude previše tečna. Peć zagrijte na 180 stepeni, a pleh obložite papirom za pečenje. Smjesu izlijte u tepsiju i rasporedite tijesto. Pecite oko 45 minuta, a kada hljeb bude gotov izvadite ga iz peći i ostavite da se ohladi 10 minuta.

Hljeb izvadite iz pleha i ostavite da se ohladi. Zbog svoje teksture kukuruzni hljeb jako dobro se slaže sa kremastim mliječnim proizvodima, kuhanim jelima, a odličan je i kao međuobrok s maslacem i domaćim pekmezom.