Gigant na koljenima
28

Boeingu prijeti potpuna katastrofa i krah: Najavljeno otpuštanje 17.000 radnika

V. K.
Kompanija Boeing odlučila se na novi radikalan korak te je najavila otpuštanje 17.000 radnika zbog sve veće finansijske krize u kompaniji.

Izvršni direktor kompanije Kelly Ortberg izjavio je kako su Boeingu potrebne teške odluke i strukturalne promjene.

"Moramo biti jasni u pogledu posla s kojim se suočavamo. Trebamo biti i realni u pogledu vremena koje će biti potrebno za postizanje ključnih prekretnica na putu oporavka", rekao je.

Također, naglašeno je kako je odluka o otpuštanju 17.000 radnika u skladu s finansijskom realnošću.

"Boeing mora resetovati nivo radne snage kako bi se uskladio s realnošću. U narednim mjesecima planiramo smanjiti veličinu naše ukupne radne snage za 10 posto. Ova smanjenja će uključiti rukovodioce, menadžere i zaposlene", naveo je.

Nakon što je vijest objavljena, dionice Boeinga pale su za 1,6 posto.

"Znamo da će odluke uzrokovati poteškoće vama, vašim porodicama i našem timu. Iskreno bih voljela da to možemo izbjeći. Međutim, stanje našeg poslovanja i naš budući oporavak zahtijevaju teške akcije", poručio je direktor.

Nešto ranije, oko 33.000 radnika Boeinga u Washingtonu i Oregonu stupilo je u štrajk te su obustavili proizvodnju aviona 737 Max, 767 i 777, a kao razlog za nezadovoljstvo naveli su finansijsku situaciju i stanje sa platama.

Osim problema s proizvodnjom aviona, Boeing se našao na udaru i zbog fijaska s letjelicom Starliner koja se u septembru vratila na Zemlju bez astronauta koji su, uz pomoć ove letjelice, stigli na Međunarodnu svemirsku stanicu. Zbog brojnih kvarova, NASA je odlučila kako povratak astronauta Starlinerom predstavlja suviše veliki rizik te su odlučili kako će se astronauti na Zemlju vratiti uz pomoć SpaceX kapsule.