Primorani na ovu mjeru
1

Dacia ponovo pokreće program tzv. dobrovoljnog otpuštanja, Rumuni objasnili šta to znači

V. K.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Rumunska autokompanija Dacia saopćila je kako je započela program tzv. dobrovoljnog otpuštanja, a sve zbog reorganizacije kompanije koja će započeti 1. oktobra.

Naime, program dobrovoljnog otpuštanja zasnovan je na tome da se zaposlenicima isplate određena novčana sredstva proporcionalna njihovom stažu u fabrici. Radnici koji se žele prijaviti na ovaj program imat će priliku za to do 20. septembra.

Prema informacijama koje su poslane zaposlenicima Dacije, najniži iznos dobijaju ljudi s iskustvom od dvije godine te će njima biti isplaćeno oko 4.500 eura.

Veliki iznos novca će dobiti oni koji imaju radni staž od 12 do 16 godina u kompaniji te će njima biti isplaćeno oko 30.000 eura. Najviše novca dobit će zaposleni sa 16 i više godina radnog staža koji će dobiti oko 37.000 eura.

Kako je naglašeno, kompanija se odlučila na ovaj potez u sektorima gdje je proizvodnja robotizirana, ali i u onim sektorima gdje je smanjena aktivnost radnika.

Dacia će ove godine završiti proizvodnju modela Jogger, a nakon toga će ući u proizvodnju modela Bigster.

"Fabrika je modernizovala dobar dio proizvodnih aktivnosti uz pomoć industrijskih robota, što dovodi do potrebe smanjenja broja zaposlenih", piše rumunski Profit.

Rumunija ima jedan od najnefikasnijih omjera između broja zaposlenih u automobilskoj industriji i količine proizvedenih automobila po zaposlenom.

Dvije fabrike automobila u Craiovi i Mioveni imaju godišnju proizvodnju od 3,2 vozila po zaposlenom, što je ispod prosjeka EU od 5,4 vozila. Također, Rumunija spada među zemlje s najviše zaposlenih u automobilskoj industriji s ukupno 160.000 zaposlenika.

Kompaniji Dacia ovo nije prvi program tzv. dobrovoljnog otpuštanja, a posljednji sličan realizovan je 2022. godine.