Robna razmjena
35

Direktor u VTK BiH Slaviša Ćeranić o uvozu vode: Da se ne kupuje, ne bi se uvozila

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Slaviša Ćeranić, direktor Sektora za makroekonomiju Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (VTK BiH), komentirao je pitanje uvoza i izvoza, osvrnuvši se i na uvoz vode u Bosnu i Hercegovinu.

Napomenuo je da deficit u robnoj razmjeni Bosne i Hercegovine postoji posljednjih 15 godina te da se on u posljednjih osam mjeseci povećava. No, kako je konstatirao, situacija nije toliko alarmantna u odnosu na početak godine.

Naime, kako je kazao, izvoz je u prvih osam mjeseci ove godine iznosio 10,8 milijardi KM dok je uvoz iznosio 19,3 milijarde KM. Zatim se osvrnu na pitanje uvoza resursa kojim je bogata Bosna i Hercegovina.

"Voda je jedan od najeklatantnijih primjera vanjskotrgovinskog deficita i nekih roba koje imamo, a dalje ih uvozimo. Tu prije svega moramo poći od nas samih - da tržište ne troši tu vodu, ona se apsolutno ne bi uvozila", izjavio je Ćeranić za TVSA.

Kako dodaje, kada kupujemo neki proizvod, trebamo gledati šta kupujemo. Prema njegovim riječima, pročitao je da uvozna voda nije ništa kvalitetnija od domaće vode.

Međutim, podsjetio je da je Bosna i Hercegovina potpisnica sporazuma kojima je trgovina liberalizirana. Smatra da je jedino rješenje u smanjivanju jaza između izvoza i uvoza kupovina domaćih proizvoda.