Egzistencijalna pitanja
43

EU prihvata bečki model socijalne stanogradnje: Šta će to značiti u praksi

B. R.
Jedna od zgrada bečke socijalne stanogradnje (Foto: WienTourismus)
Jedna od zgrada bečke socijalne stanogradnje (Foto: WienTourismus)
Beč je ponovno u središtu evropskih politika stanovanja, nakon što je gradonačelnik glavnog grada Austrije Michael Ludwig ugostio predsjednicu Evropske investicijske banke (EIB) Nadiu Calvino i njenog zamjenika Thomasa Ostrosa.
Kako su saopćili iz Grada Beča, ključna tema ovog sastanka bila je finansiranje pristupačnog stanovanja - tema od velike važnosti za cijelu Evropsku uniju. Ovim korakom Beč, kako su ocijenile njegove vlasti, još jednom pokazuje svoju ulogu predvodnika u pružanju rješenja za stambene krize.

Evropska komisija, pod vodstvom Ursule von der Leyen, nedavno je najavila prvi evropski plan za pristupačno stanovanje. Ova inicijativa dolazi kao odgovor na prijedlog gradonačelnika Ludwiga, koji je još prije izbora za Parlament EU istakao važnost redefinisanja evropske stambene politike.

Sastanak gradonačelnika Beča i predstavnika EIB-a (Foto: Grad Beč/Christian Jobst)
Sastanak gradonačelnika Beča i predstavnika EIB-a (Foto: Grad Beč/Christian Jobst)

Bečki model socijalnog stanovanja poslužio je kao temelj za novu politiku, a EIB će u budućnosti imati ključnu ulogu u finansiranju ovih projekata. Von der Leyen je ukazala je da će nova strategija uključivati:

  • Uvođenje evropskog povjerenika za stanovanje;
  • Povećanje investicija u pristupačno, energetski efikasno stanovanje;

  • Uvođenje tehničke podrške državama članicama i gradovima;

  • Poboljšanje zakona o državnim subvencijama za izgradnju stanova u društvenom vlasništvu.

Ova promjenom omogućit će se brži razvoj pristupačnih stanova, a posebna pažnja bit će posvećena energetskoj učinkovitosti, čime će se doprinijeti ostvarivanju klimatskih ciljeva EU.

Beč kao uzor za cijelu Evropu

Bečki model stanovanja, koji se temelji na ideji da stanovanje mora služiti općem dobru, već godinama služi kao uzor širom svijeta. Zbog svojih uspjeha, ovaj model je preporučila i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) kao primjer koji bi druge zemlje trebale slijediti.

"Stanovanje mora biti dostupno svima", napomenuo je Ludwig.

Njegovo zagovaranje ideje da stanovanje nije samo predmet tržišta, već temeljno pravo svakog građanina, sada je prihvaćeno i na najvišim nivoima evropske politike.

Snažnija uloga EIB-a

EIB će imati ključnu ulogu u finansiranju stambenih projekata, privlačeći privatne i javne investicije u cijeloj Evropi. Cilj je osigurati dovoljno sredstava za izgradnju pristupačnih, ekološki prihvatljivih stanova kojima se zadovoljavaju potrebe građana, ali i doprinosi ostvarivanju klimatskih ciljevima.

Gradonačelnik Ludwig je pozdravio ovu odluku, naglasivši da bečki model stanovanja može biti temelj za rješavanje stambene krize u Evropi. Beč je već dugo lider u pružanju pristupačnog stanovanja, a sada će se njegovi principi proširiti na evropski nivo.