Istanbulski proizvođači traže zaštitu donera: Popularno jelo bi moglo naglo poskupjeti širom Evrope
Zaštita će značiti da se pri pravljenju donera mora pridržavati strogih propisa, što bi uzrokovalo i naglo poskupljenje. Među onima koji podržavaju ovaj prijedlog je i Ferhat Yildirim, vlasnik poznatog doner restorana u Beču "Ferhat".
Njegov restoran posluje godinama i ispred restorana su uvijek dugi redovi. Međutim, Yildirim je jedan od rijetkih vlasnika doner restorana koji podržavaju veću kontrolu. U izjavi za austrijski list "Heute" je objasnio zašto misli da je potrebno pooštriti propise.
Naime, najveći problem vidi u industrijskom mesu. Prema njegovim riječima, meso se nabavlja od velikih proizvođača koji to meso ne prave samo za doner. Zbog toga smatra da su upitni kvalitet i zdravstvena ispravnost tog mesa. Sumnja da je meso mnogo gore nego što kupci vjeruju. Yildirimu je neshvatljiva zabrinutost da će zbog kontrole porasti cijene.
"Četvero mojih rođaka je u godinu dana umrlo od raka. Često čujete da ljudi umiru od raka. Čvrsto vjerujem da su uzrok tome i kancerogene tvari u jeftinom mesu", konstatovao je.
Njegova porodica živi u malom selu u Turskoj, a vjeruje da ni industrijsko meso u Austriji nije ništa bolje. Poručio je da se nada da će se u budućnosti više brinuti o ljudima, a manje o profitu, piše Heute.