Bankarski sektor
2

Italijani u jednom potezu postali većinski dioničari Commerzbanka, za Nijemce je to "neprijateljstvo"

B. R.
UniCredit kupuje sve više dionice Commerzbanke (Foto: EPA-EFE)
UniCredit kupuje sve više dionice Commerzbanke (Foto: EPA-EFE)
Dramatična događanja na berzi dobro odražavaju ono što se događa oko njemačke Commerzbanke. Italijanska banka UniCredit je kao iz vedra neba objavila da je na 21 posto povećala svoj dioničarski udio u njemačkoj banci. Ranije je taj udio iznosio 9,2 posto.

Vrijednost dionica Commerzbanke je prilikom UniCreditove kupovine dionica povećane za 0,6 posto. Ta vrijednost je smanjena za 6,2 posto nakon što je Vlada Njemačke objavila da obustavlja prodaju dionica banaka.

Druga najveća italijanska finansijska kompanija je u samo jednom potezu postala najveći dioničar u banci, a do tada je to bila Vlada koja trenutno ima 12 posto dionica. Čelnik UniCredita Andrea Orcel je izjavio da ne traže "neprijateljsko" preuzimanje Commerzbanke.

Italijani su istovremeno nastavili da rade na povećanju svog udjela. Naime, osigurali su pristup za još 11,5 posto dionica, što vjerovatno znači i mogućnost kupovine dionica.

Ovakvo UniCreditovo djelovanje je iznenadilo Commerzbanku i saveznu vladu jer su, osim 4,49 posto dionica u vlasništvu države, kupili još dionica, a da Italijani nisu ranije podnijeli izvještaj o kupovini tri posto dionica. Italijanska banka je podnijela zahtjev za povećanje dioničarskog udjela na 29,9 posto, ali je trenutno malo izgledno da će dobiti odobrenje za to.

U Commerzbanku su odbili komentirati aktivnosti italijanske banke te je vjerovatno da uprava banke to shvata kao neprijateljskim aktivnostima.

Britanski list Financial Times (FT), pozivajući se na neimenovane direktore banaka, objavio je da u Commerzbanku smatraju da bi spajanje s UniCreditom moglo biti prijetnja po kompanije u cijeloj Evropi.

Naime, postoji bojazan da bi se odluke o kreditiranju i upravljanju rizicima mogle donositi izvan Njemačke, što bi moglo ugroziti domaće klijente. U UniCreditu negiraju ovu tvrdnju, pozivajući se na svoju njemačku podružnicu HypoVereinsbank, čije se sve svakodnevne odluke donose u Njemačkoj, a ne u Milanu.

UniCredit je s 13,20 eura po dionici dao daleko najveću ponudu prilikom kupovine paketa dionica Commerzbanka prije dvije sedmice, što se pokazalo izuzetno problematičnim po saveznu vladu. Naime, osim što su vlasti došle u središte interesovanja javnosti, to je u suprotnosti s njihovom deklariranom namjerom da postepeno prodaju dionice banke.

Prema pisanju njemačkog portala tagesschau, ukoliko vlada bude insistirala na nezavisnosti uprave Commerzbanka u donošenju odluka, onda bi se svaki naredni paket dionica mogao prodati nekom drugom osim UniCreditu, a kasnije bi taj kupac mogao prodati dionice italijanskoj banci.