Energetska tranzicija
2

Jedina preostala britanska termoelektrana danas prestaje s radom

B. R.
Termoelektrana Ratcliffe (Foto: EPA-EFE)
Termoelektrana Ratcliffe (Foto: EPA-EFE)
Jedina preostala britanska termoelektrana Ratcliffe-on Soar u gradu Nottinghamshire danas će prestati s radom, što će se dogoditi nakon 57 godina njenog rada.

Ovo je posljedica odluke vlasti o prestanku proizvodnje električne energije iz uglja, a odluka je donesena prije deset godina. Prestanak rada spomenutog postrojenja predstavlja kraj britanske historije korištenja uglja, koja je trajala 142 godine. Proizvodnja struje iz uglja u ovoj državi počela je 1882. godine, a prva termoelektrana u svijetu je bila britanska elektrana Holbron Viaduct.

Zagovornici obnovljivih izvora energije pozdravili su gašenje posljednje termoelektrane, ocijenivši da je ovo veliko postignuće u smanjenju emisija ugljika u Velikoj Britaniji. Osim toga, smatraju da je zemlja ovim osigurala međunarodno liderstvo u zaštiti okoliša i pravednoj energetskoj tranziciji.

"Današnje zatvaranje Ratcliffea je kraj jedne ere i radnici mogu biti s pravom ponosni na svoj rad, kojim su 140 godina strujom napajali našu zemlju. Kao država dugujemo generacijama", izjavio je ministar energije Michael Shanks.

Velika Britanija je prva država koja je precizno odredila rok za prestanak proizvodnje struje iz uglja do 2025., i to nakon što je uvela stroge propise za postepeno smanjenje radnih sati svojih termoelektrana.

Posljednja britanska termoelektrana je nekada zapošljavala 3.000 inžinjera. U ovoj zemlji se 80 posto električne energije tokom 1980-ih proizvodilo iz uglja dok je to 2012. iznosilo 40 posto. Potpuni prestanak proizvodnje električne energije iz uglja dogodio se usljed visokih poreza na ugljik i pojeftinjenja proizvodnje iz obnovljivih izvora energije, piše list Guardian.