Komentari (124)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Dva dana u sedmici treba imati svako
Trebao DA, ali u zemlji sa ovolikom administracijom i zamjenikom zamjenika referenta za zamjenu tesko. Treba sve te plate iz budzeta dati
tako i postojeci zakon kaze problem je sto to radnik ne zna i nece da zna...samo daj mi nedelju ko corava macka a ima pravo na 2 dana sedmicno
PRIKAŽI ODGOVORE (2)
Samo da skrenem paznju Inspekciji rada. Ko robovi radimo na trafikama i sve vikende i praznike. . Godišnji nema dok mi sami ne nadjemo radnika. Malo se interesujte i za nas na Inovine u Sarajevu
U pravu do zadnje...
u većinskoj muslimanskoj državi Bosni neradna nedjelja nije potrebna većini. Uvedite zakon gdje radnici imaju pravo da izaberu dva neradna dana u sedmici po želji
Potpiši ugovor na 8 sati 5 dana u sedmici, radi 10 sati 6 dana u sedmici. Onda se poslodavci žale da nema radnika. Da gospodo, sve je manje radnika koji su na mizernu platu još voljni i raditi besplatno prekovremeno. Ovakve iz nekog “čudnog” razloga inspektori zaobilaze.
'pitonjara': Preglup si ti da shvatiš šta sam htio reći. Da ti pojednostavim govedo: radi se i ironiji. A ironija ti je, seljačiću: ''prikrivena poruka koja se sastoji u tome što se njome kazuje baš suprotno onome što se u stvari misli i hoće da kaže''.
Puno pametnijih prijedloga da se razmatraju - glupost cista ...
Neka se vlada pobrine da svaki radnik bude placen pristojno i da ima godišnji od 28 dana u godini nedjelju treba biti radna a radnik da radi 5 dana puno radno vrijeme a svaki sahat prekovremeno da se plati više.
Neka se vlada pobrine da svaki radnik bude placen pristojno i da ima godišnji od 28 dana u godini nedjelju treba biti radna a radnik da radi 5 dana puno radno vrijeme a svaki sahat prekovremeno da se plati više.
Evo jednom da se i s ovim "ekonomskim analiticarem" mogu sloziti. Svi ce biti na gubitku, osim benzinskih pumpi, Rs, i DC, cak i radnici, jer im se nece povećati broj slobodnoh dana, nego samo nece moci birati dan za odmor, bec ce to striktno biti nedjelja. Da ce se povecati broj dana odmora, da pored ove nedjelje imaju jos jedan dan u sedmici, to bi vec nesto znacilo i trebalo bi to podrzati. Radi se o cistom populizmu vlade FBiH.
Koji manipulativan tekst. U FBiH je radna sedmica 40 sati. Ukinuti dodatno angazovanje sedmicno 8 sati "u slucaju potreba posla". To se kod nas koristi za radnu subotu. I oni koji rade 8-16 ili 9-17 h i odmaraju vikendom imaju djecu i obaveze. Ja sam radio na Duhanprometovim trafikama i odmarao SVAKO DRUGU NEDJELJU. Manite se manipulacija i imat cete radnika. Neradna nedjelja trgovcu daje sigurnost DA ZNA kad mu je slobodan dan, a ne da ga dobije kad poslodavcu odgovara.
Spasili bi radnike u trgovinama koji imaju 1 dan u 15 dana slobodan i još ga moraju naraditi!!!
Zašto samo trgovine? Zašto onda ne zabraniti rad i policiji, vojsci, medicinskom osoblju, apotekama, prevoznicima, novinarima...?
Neka rade svaki dan, ali nek radnik bira hoće li raditi i neka bude plaćen kako treba. Barem duplo od standardnih plaća. Da se razumijemo, gazde imaju para i to na izvoz. Vikend treba biti plaćen u skladu s tim.
Nedelja je crkveni dan, i nema nikakve veze sa radničkim pravima. Treba uvesti petodnevno radnu sedmicu, ko radi šesti ili sedmi dan da ima naknadu. Ovo je ekonomski neopravdano i sve razvijene ekonomije koje nisu imale neradnh nedelju ih uvode jer zapošljava studente i daje benefite onima koji žele da rade. Na poslodavcima je da ih plate i inpekcijakim nadzorima da ih prate!
Ja sam za protiv!
U federaciiji je radna sedmica 40 sati ili 5 dana po 8 sati i gotova priča. To je po zakonu odavno. Hoce li neko raditi nedelju a neće ponedeljak i subotu, sasvim svejedno za njega. Bitno je da ne radi dva dana u sedmici.