Odluka vlade
0

Na ime poticaja za poljoprivredu u Zapadnohercegovačkom kantonu uplaćeno skoro milion KM

FENA
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Iz Budžeta Zapadnohercegovačkog kantona na ime poticaja u poljoprivredi danas je isplaćeno ukupno 946.274,22 konvertibilnih maraka, potvrđeno je Feni u Ministarstvu finansija ovog kantona.

Ovime je Vlada ZHK nastavila praksu isplate poticaja za poljoprivrednu proizvodnju i ruralni razvitak u godini za koju su namijenjeni.

Prema informacijama Ministarstva finansija ZHK riječ je uglavnom o poticajima za animalnu proizvodnju, dok se 200.000 KM odnosi na tekuće prijenose za poticanje razvoja privrede.

Od iznosa namijenjenog za animalnu proizvodnju 260.400 KM isplaćeno je za uzgoj muznih krava, 67.170 KM za uzgoj ovaca, te 4080 KM za uzgoj koza.

Novčana podrška za uzgoj rasplodnih krmača isplaćena je u visini od 14.700 KM. Iznos novčane potpore za držanje pčelinjih društava isplaćen je u visini od 163.424 KM.

Uz navedeno iz Budžeta je isplaćeno i 26.000 KM za uzgoj koka nosilica za proizvodnju konzumnih jaja. Istoga dana iz Budžeta ZHK je isplaćeno 25.888,80 KM na ime poticaja za podizanje nasada masline, smokve i loze, kao i 82.940 KM za sufinansiranje nabavke plastenika. Ostatak novca izdvojen je za suzbijanje zaraznih bolesti, poljoprivredne udruge, te ostale poticaje.

Prema riječima dopredsjednice Vlade ZHK i ministrice finansija Blagice Leko isplati je prethodila Odluka Vlade ZHK o donošenju Programa utroška sredstava "Tekući prijenosi za poticaje u poljoprivrednoj proizvodnji i ruralnom razvitku", utvrđenih budžetom za 2024. godinu.

Inače, u Budžetu ZHK za ovu godinu na osnovu Tekućih prijenosa za poticaje u poljoprivrednoj proizvodnji i ruralnom razvitku planirano je ukupno 2.500.000 KM odnosno 300.000 KM više nego godinu ranije. Iz Seljačkog saveza Federacije BiH pozdravljaju isplatu poticaja u ZHK, te ističu kako je riječ o značajnim sredstvima koja proizvođačima znače jako puno. Naglasili su kako današnja proizvodnja ne može funkcionirati bez poticaja, što je prepoznato u Zapadnohercegovačkom kantonu.

Na pitanje može li se danas živjeti od animalne proizvodnje, odgovaraju kako je to moguće uz dosta rada i truda.

"To je posao od 0-24 sata kojem se treba potpuno posvetiti tokom 365 dana u godini, zbog čega se rijetki odlučuju na bavljenje njime. Ipak, u nekim sredinama poput primjerice Ljubuškog se bilježi blagi rast proizvođača", zaključili su iz Seljačkog saveza Federacije BiH, dodavši kako je cilj zadržati postojeće proizvođače u čemu veliku ulogu igraju upravo poticaji.