Globalni status
39

Objavljen dugoočekivani izvještaj o EU: Godišnje će trebati do 800 milijardi eura kako bi bila konkurentna

B. R.
Autor izvještaja Mario Draghi i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen (Foto: EPA-EFE)
Autor izvještaja Mario Draghi i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen (Foto: EPA-EFE)
Dugoočekivani izvještaj bivšeg italijanskog premijera Marija Draghija o konkurentnosti Evropske unije je konačno danas ugledao svjetlo dana. Njegova glavna poruka jeste da se prestane s odugovlačenjem usljed usporavanja rasta Unije.

Prema njegovim riječima, došlo se do tačke u kojoj će izostanak reakcije značiti nužno ugrožavanje blagostanja, životne sredine i slobode. U izvještaju od 400 stranica je preporučio kako finansirati i koordinirati politiku EU da bi se izbjeglo njeno zaostajanje na globalnoj sceni.

Prema ovom izvještaju, bit će potrebno najmanje od 750 do 800 milijardi eura godišnje kako bi Unija održala korak s konkurentima kao što su Sjedinjene Američke Države i Kina.

Upravo je Kina više puta spomenuta u izvještaju, kojim je nagoviještena promjena politike prema ovoj državi. Naime, EU je u posljednjih nekoliko godina ovu zemlju vidjela kao partnera, ekonomskog konkurenta i sistemskog rivala, ali je sada vidi kao prijetnju.

Draghi je istakao da je potrebno da EU nastavi smanjivati svoju ekonomsku ovisnost kako bi povećala svoju unutrašnju sigurnost. Osim toga, upozorio je da ovisi od nekoliko dobavljača kritičnih sirovina i digitalnih tehnologija. Kako je napomenuo, 75 do 90 posto proizvodnih kapaciteta za čipove je u Aziji, prenosi Euronews.