Vladina odluka
96

Odobreno 17 miliona KM za uvezivanje staža i doprinose 585 rudara koji su pod Koncernom EP BiH

B. R.
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: E. M./Klix.ba)
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: E. M./Klix.ba)
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je odobrila 17 miliona KM za uvezivanje staža i doprinose 585 rudara rudnika koji su pod Koncernom Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EP BiH).

Kako su saopćili iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije (FMERI), resorni ministar Vedran Lakić (SDP) smatra da je ovom odlukom potvrđena briga entitetske vlade za radnike.

"Ovim sredstvima će se omogućiti ostvarivanje prava 585 rudara. Iako je to bila isključiva obaveza uprava rudnika, Vlada je na sebe preuzela tu obavezu jer bi u suprotnom svi ovi radnici ostali bez zasluženih otpremnina, zaostalih plata i prava na penziju. Vlada je na ovaj način potvrdila svoju brigu za radnike, a tako će biti i ubuduće jer ćemo osigurati da svaki radnik dobije sve ono što mu po zakonu pripada", kazao je Lakić.

Odlukom su odobrena sredstva Rudniku uglja Kreka Tuzla te rudnicima mrkog uglja Kakanj, Breza, Zenica i "Abid Lolić" - Travnik - Bila, i to:

  • Za 90 radnika koji su stekli uslove za penzionisanje, čime je omogućeno uvezivanje radnog staža u iznosu od 4,5 miliona KM;

  • 11,7 miliona KM za 349 radnika koji ostvaruju pravo po sudskim presudama, sporazumnim prestancima ugovora o radu i otkazima ugovora o radu, a nisu stekli uslove za penzionisanje.

Rudniku mrkog uglja Zenica je odobrena i uplata doprinosa za osiguranje u slučaju nezaposlenosti 146 radnika, a kojima je radni odnos prestao sporazumnim prestankom i otkazom ugovora o radu, za šta je izdvojeno 665.000 KM.

Ministar Lakić je napomenuo da je do sada su svakom rudaru uplaćena sredstva za uvezivanje staža kako bi se mogao penzionisati te je obećao da će tako biti i ubuduće. Sredstva će se isplatiti iz sredstava zavisnih društava-rudnika uglja u Koncernu EP BiH, a osigurana su odlukom o odobravanju davanja pozajmica rudnicima uglja, saopćili su iz FMERI-a.