Impresivne letjelice
32

Pet razloga zašto su borbeni avioni toliko skupi

B. R.
Borbeni avion F-35 Lightning (Foto: EPA-EFE)
Borbeni avion F-35 Lightning (Foto: EPA-EFE)
Borbeni avioni su impresivne, ali skupe mašine koje koštaju između 150 i 300 miliona dolara po komadu, u zavisnosti od performansi.

Za njihov razvoj je potrebno mnogo vremena i proizvode se u malim količinama, što povećava ukupne troškove razvoja i proizvodnje. Portal specijaliziran za avijaciju Simple Flying je izdvojio pet razloga zašto su borbeni avioni toliko skupi.

Proizvode se u relativno malim količinama

Opći cilj proizvođača je da proizvodnja bude što masovnija jer se time postiže smanjenje troškova proizvodnje. No, u slučaju borbenih aviona, kupci su uglavnom države koje takve avione naručuju u malim količinama. Visoka cijena razvoja i mala narudžba nije idealna kombinacija za kupca.

Dug radni vijek

Moderni borbeni avioni imaju jedan od najdužih radnih vijekova u odnosu na sve ostale letjelice. Kada su u pitanju ovi avioni, države su shvatile da manje znači više. Uz visoku cijenu dolazi i upotrebljivost aviona. Borbeni avioni novije generacije se mogu dva do tri puta duže koristiti nego borbeni avioni starije generacije.

Razlog za to nije samo napredak u materijalima i tehnologiji, već i njihova mogućnost preživljavanja u borbenim misijama. U poređenju sa starijim avionima, savremeni imaju veće izglede da uspješno završe misiju i vrate se u bazu. Osim toga, iz savremenih borbenih aviona mogu da se dijele podaci, sarađuje s drugim avionima i bazama.

Ekstremno visoko precizna tehnologija

Oprema borbenih aviona je izuzetno precizna. Bilo da je riječ o komunikacijskoj opremi, navigaciji ili oružju, imaju najsavremeniju opremu. U poređenju s avionima iz Drugog svjetskog rata, ovi današnji imaju jedinstven sistem naoružanja koji omogućava pogađanje mete iz jednog pokušaja.

Primjera radi, stotine bombardera B-17 tokom 1950-ih promašili su svoje mete. Četiri lovca F-4 Phantom su tokom 1970-ih mogli prilično brzo izvršiti zadatke. Međutim, svaki od aviona F-35 Lightning je u mogućnosti da metu pogodi u jednom pokušaju, i to sa izuzetnom preciznošću.

Istraživanje, razvoj, testiranje i evaluacija

Razvoj borbenih aviona traje veoma dugo. Uobičajeno je da prođe čak 20 godina od koncepta do početka korištenja aviona. Pa je tako početna faza projektovanja F-35 Lightning počela 1993., a razvojne aktivnosti su počele 2001. Ovaj avion je svoj prvi let imao 2006., a američka vojska ga je počela koristiti 2015. godine.

Decenije dizajniranja i razvoja imaju direktan utjecaj na cijenu. Štaviše, uz sve napredniju tehnologiju i sve veće potrebe država, proizvođači nastavljaju ulagati sve više novca u proizvodnju. Primjera radi, program razvoja aviona F-35 Lightning je koštao 22 milijarde dolara više nego što se očekivalo.

Skup sistem naoružanja

Borbeni avioni koriste neke od najsofisticiranijih sistema naoružanja. Standardno naoružanje podrazumijeva mitraljeze s rotacionim topovima visokog kalibra, kombinaciju projektila (zrak-zrak, zrak-zemlja, protunapad), navođene rakete i torpeda. Razvoj ovakvog sistema naoružanja košta pravo bogatstvo.

Napredni sistemi naoružanja za avione F-22 Raptor i F-35 Lightning mogu povećati troškove proizvodnje za stotine milijardi dolara. Nadalje, veliki je trošak testiranja i procjene ovih sistema, piše portal Simple Flying.