Gradnja prodajnog centra
165

Porsche 1. jula otvara novi salon u Sarajevu: Ovo su detalji višemilionske investicije

N. V.
Porsche Sarajevo gradi, odnosno privodi kraju gradnju novog prodajnog centar u Blažuju, a njegovo otvaranje se očekuje 1. jula.

Objekat se nalazi na adresi Mali Kiseljak 6A u Blažuju, na području općine Ilidža. Otvara se 1. jula, ali investitor Porsche Immobilien BH d.o.o. Sarajevo navodi i da će salon Škode biti operativan od 10. juna zbog logističkih razloga.

Investicija je vrijedna više od deset miliona KM.

Izložbeno-prodajni salon će imati brendove poput Škode, Volkswagen putničkih i privrednih vozila, Audija, Porschea, Cupre i Seata te brend rabljenih vozila Das WeltAuto. Na ovoj lokaciji će biti smještene i servisne radionice, kao i nova lakirnica te maloprodajna administracija.

Po završetku ovog prodajno-servisnog centra kompletan tim od 90 uposlenika iz maloprodaje Porsche Sarajevo preći će na novu lokaciju u Blažuju.

Centar se prostire na površini od 5.611 kvadratnih metara, a na zemljištu površine 23.598 kvadratnih metara. Jedan je od najvećih i najsavremenijih objekata takve vrste u ovom dijelu Evrope i usklađen je s vodećim ekološkim i sigurnosnim standardima.

"O kakvim standardima se radi, možda najbolje ilustruje podatak, da je za grijanje i hlađenje objekta, do sad već ugrađen sistem kojeg čini 46 kilometara cijevi ugrađenih ispod poda kompletnog objekta. Navedeni sistem koristi toplotu zemlje, ubacuje je u sistem grijanja i hlađenja i kao takav se prvi put primjenjuje i instalira u BiH. Za izmjenu toplote će se koristiti toplotne pumpe, koje koriste električnu energiju. Korištene su najsavremenije tehnologije pa je tako ugrađen inteligentni sistem upravljanja rasvjetom, ventilacijom te grijanjem i hlađenjem kojim se može upravljati, lokalno ali i sa velike distance. U svrhu smanjenja ukupne emisije CO2 će se za proces lakiranja koristiti CNG, odnosno BioCNG", naveli su iz Porschea.