Sigurniji zračni prostor
34

Potez koji se prije tri godine nije mogao zamisliti: Aviokompanije vraćaju prelete preko Afganistana

V. K.
Brojne aviokompanije koje lete prema Bliskom istoku odlučile su se za potez koji se do prije nekoliko godina nije mogao ni zamisliti, a tiče se korištenja afganistanskog zračnog prostora.

Aviokompanije Singapore Airlines, British Airways i Lufthansa povećali su broj svojih letova iznad Afganistana nakon što su godinama u velikoj mjeri to izbjegavali. Ipak, zbog trenutnih tenzija na Bliskom istoku, Afganistan je opisan kao relativno sigurna opcija.

"Prevoznici su uglavnom prestali s tranzitom kroz Afganistan još prije tri godine kada su talibani preuzeli vlast, a samim tim i službe kontrole leta", piše Jerusalem Post.

Iako usluge tek treba da se nastave, aviokompanije sve više smatraju da je zračni prostor između Izraela i Irana mnogo rizičniji u odnosu na Afganistan.

"Kako su se sukobi razvijali, računica o tome koji zračni prostor treba koristiti. Aviokompanije nastoje da ublaže rizik što je više moguće i smatraju da je prelet preko Afganistana sigurnija opcija s obzirom na trenutne tenzije između Irana i Izraela", rekao je glasnogovornik Flightradara Ian Petchenik.

U drugoj sedmici augusta zabilježeno je sedam više letova iznad Afganistana u odnosu na isti period prošle godine.

Lufthansa je rekla Reutersu da se kompanija odlučila da nastavi nadlijetanje afganistanskog zračnog prostora od početka jula.